![]() |
KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS (/thread-6230.html) |
KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - nakama - 17.12.2017 http://www.pmtrans.pl/aktualnosci/ Ciekawe ile w tym prawdy ![]() Coś brakuje im maszynistów skoro potencjalnych kandydatów kuszą premiami za zatrudnienie: https://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/31305/pol-miedz-trans-zatrudni-maszynistow.html RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - CounterSpace838 - 17.12.2017 Pamiętaj że w PMT masz system pracy jak u prywaciarzy. Mieszkasz w Lubinie, 50 minut jedziesz taksówką na Hute do Głogowa, tam zaczynasz pracę, 12 godzin jedziesz do Polic na zakłady chemiczne i potem 3-4 godziny masz powrót do domu taksą. Na forum jest pracownik PMT i potwierdzi moje słowa. RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - nakama - 17.12.2017 (17.12.2017, 15:44)Konrad1961 napisał(a): Pamiętaj że w PMT masz system pracy jak u prywaciarzy. Mieszkasz w Lubinie, 50 minut jedziesz taksówką na Hute do Głogowa, tam zaczynasz pracę, 12 godzin jedziesz do Polic na zakłady chemiczne i potem 3-4 godziny masz powrót do domu taksą. Na forum jest pracownik PMT i potwierdzi moje słowa. 12 godzin z Głogowa do Polic, czemu trwa to aż tyle czasu ? RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - CounterSpace838 - 17.12.2017 Podałem tylko przykład RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - Lokermat - 17.12.2017 Tak potwierdzam słowa Konrada jak wygląda praca w PMT ![]() ![]() "Nakama" pytasz czemu dojazd z Głogowa do Polic trwa np 12 godz a czasem i dłużej? Już Ci wyjaśniam. Przykładowo rozpoczynasz służbe na Wróblinie Głogowskim o godz 10 rano. Skład jest sformowany. Uruchamiasz loka, wiadomo oględziny itp czy wszystko sprawne wypisanie książki itd. już lecą minuty. Manewrujesz na skład, w zależności od ruchu na stacji może to troche porwać- kolejne minuty. Dołapujesz sie do składu, idziesz po papiery(wykaz wagonów, listy przewozowe są już gotowe zazwyczaj) -znów kolejne minuty. Wołasz rewidenta do próby szczegółowej, jeśli nie ogląda innego składu jest po paru minutach. Próba trwa ok godz (jeśli robi próbe innego pociągu-czekasz). Po próbie głosisz się bierzesz rozkaz, jesteś gotowy do drogi do tej pory straciłeś już jak wszystko dobrze szło jakieś 2 godz. Wyjeżdżasz z Wróblina jeśli dobrze trafiłeś z czasem i nie ma dużego ruchu to jedziesz w miarę płynnie, jeśli masz pecha i przed sobą ze 3 towarowe, a za sobą osobowe to co stacja czekasz na dojście lub biorą cie na bok w celu przepuszczenia osobowych.Przed Zieloną Góra masz jeden tor w remoncie więc ruch odbywa się po jednym torze w obu kierunkach. Jeśli tam trafisz na godziny kursowania osobowych to postoisz na boku kilka godz. Dalej przed Kostrzynem jeśli dobrze pamietam na torze nr 1 masz ograniczenie do 30 km/h które ciągnie sie jakieś 15 km, wiec jedziesz tempem rowerzysty . Później trzeba przejechać Szczecin, a tam ruch kolejowy jest spory, towarowe z/na port i masa osobowych. Stoisz na Dąbiu i podziwiasz jak dyżurna podnosi rogatki a po minucie je opuszcza i tak w koło a obok ciebie śmigają IC i niebieskie Impulsy i szynobusy pomorskie. Dalej w kierunku Polic infrastruktura kolejowa już też lata świetności ma za soba więc znów nie poszalejesz. Jeśli zdążysz dojechać do końca służby to masz farta. ![]() PS. Co do twojego pierwszego postu i tego kalkulatora, to tak w PMT brakuje maszynistów i to coraz bardziej. A kalkulator w dużej mierze można uznać za jak najbardziej zbliżony do realiów. Oczywiście jest to przykład w którym jest wiele zmiennych np ilość kilometrów jakie maszynista zrobi (inaczej liczone w pojedyczej inaczej w podwójnej obsadzie.), czas dojazdu do pracy, ilość nadgodzin (nie wiem czemu podali 25 godz, 2 służby to 24 a maks można zrobić 3 czyli 36 godz). No i niektóre dodatki jak np Katarzynka czy 14 pensja pracownik nabywa dopiero po przepracowaniu 1 roku, ich wielkość też jest zmienna bo to średnia zarobków i procent z zysku firmy. Ale ogólnie mniej więcej tak to wygląda. RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - CounterSpace838 - 17.12.2017 (17.12.2017, 18:00)kris66 napisał(a): Tak potwierdzam słowa Konrada jak wygląda praca w PMTPrzez ten remont między Niedoradzem a Winnym Grodem pociągami towarowymi zawalone są cały czas stacje w Niedoradzu, Nowej Soli oraz Bytomiu Odrzanskim oraz z drugiej strony Zielona Góra i Czerwiensk. Całe życie mieszkam przy "Odrzance" i to co się dzieje od jakiegoś czasu woła o pomste do nieba. Do Wrocławia nawet pasażerem trudno dojechać punktualnie z Zielonej Góry. RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - wojdade - 17.12.2017 Kris, jeśli jeździsz do Polic to mijasz w Policach mój dom, na osiedlu ok. 300m przed wiaduktem jadąc od strony Szczecina ![]() ![]() RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - nakama - 17.12.2017 Kris66, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Faktycznie, niezbyt ciekawie to wygląda z tymi jazdami. Ciekawe czy u innych prywatnych towarowych przewoźników jest podobnie. RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - CounterSpace838 - 17.12.2017 (17.12.2017, 19:04)nakama napisał(a): Kris66, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Faktycznie, niezbyt ciekawie to wygląda z tymi jazdami. Ciekawe czy u innych prywatnych towarowych przewoźników jest podobnie. Jest tak samo albo nawet gorzej. PMT to oficjalnie spółka skarbu państwa. Są firmy gdzie śpisz na loku lub do pracy wychodzisz we wtorek i wracasz w sobotę rano. Ja szczerze to kocham kolej i nawet taki system pracy by mi nie przeszkadzał. RE: KALKULATOR WYNAGRODZENIA DLA MASZYNISTY W POL-MIEDŹ TRANS - nakama - 18.12.2017 Ja aż tak zakochany w kolei i nie jestem ![]() |