![]() |
PKP IC szkoli na licencje - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: PKP IC szkoli na licencje (/thread-6730.html) |
RE: PKP IC szkoli na licencje - Venlo - 10.11.2017 Ja bon na zasiedlenie dostałem bez problemu (8400 zł), choć babka powiedziała, że zdążyłem w ostatniej chwili, a było to w marcu. Zobaczymy jak będzie w gdańskim UP z takimi sprawami. Głupie pytanie, ale nie wiecie ilu chętnych składa aplikacje, a ilu dostaje się na licencje? RE: PKP IC szkoli na licencje - wojdade - 10.11.2017 Aplikacje sporo osób pewnie składa. Do części w ogóle się nie odezwą, a Ci których zaproszą i ich zechcą, muszą przejść jeszcze badania, na których też sporo ludzi odpada. Przesiew pewnie jest spory. RE: PKP IC szkoli na licencje - CounterSpace838 - 10.11.2017 IC chwali się tym że co roku zgłasza się do nich około 1000 osób chcących zostać maszynistami, do szkoleń dopuszczają około 100 osób a mechanikami zostaje 80 osób. Wniosek jest taki że na 1 miejsce jest 10 chętnych. Teraz podejrzewam że będzie podobnie ludzi bez pracy z licencjami jest sporo a chętnych na licencje z gwarancją zatrudnienia będzie jeszcze więcej. Ja polecam uderzać do mniejszych firm, chętnych do pracy jest tam mało więc i dostać się na świadectwo jest dużo prościej. RE: PKP IC szkoli na licencje - Michal_26 - 10.11.2017 (10.11.2017, 11:42)Venlo napisał(a): Ja bon na zasiedlenie dostałem bez problemu (8400 zł), choć babka powiedziała, że zdążyłem w ostatniej chwili, a było to w marcu. Zobaczymy jak będzie w gdańskim UP z takimi sprawami. Dużo osób składa na pewno, ale pewnie połowa lub 1/4 z tych osób to takie perełki, gdzie zobaczą ogłoszenie wyślą CV (a może jutro zostanę maszynistą), nie mając o kolei żadnej nawet podstawowej wiedzy, nic wspólnego i do najbliższego dworca mają 60 km : ![]() ![]() RE: PKP IC szkoli na licencje - CounterSpace838 - 10.11.2017 (10.11.2017, 12:06)Michal_26 napisał(a):(10.11.2017, 11:42)Venlo napisał(a): Ja bon na zasiedlenie dostałem bez problemu (8400 zł), choć babka powiedziała, że zdążyłem w ostatniej chwili, a było to w marcu. Zobaczymy jak będzie w gdańskim UP z takimi sprawami. Fakt są ludzie którzy po usłyszeniu słowa "lojalka" rezygnują ale to margines. Większość ludzi którzy aplikują wie co z czym na kolei się je. Chętnych do tej pracy jest naprawdę wielu, wystraczy popatrzeć ilu ludzi wypuszczają ośrodki szkolace na licencje. Bardzo wielu jest też ludzi którzy nie zaryzykują i będą czekać na nabór na pakiet licencja+świadectwo właśnie w IC. Osoby rekrutujące w IC mają PODOBNO inne wymagania takie jak np maksymalnie 30 rok życia. RE: PKP IC szkoli na licencje - wiar - 10.11.2017 Konrad proszę przestań pitolic, bo to co piszesz to wszytko o kant dup..... Taka dezinformacje dajesz i bajki opowiadasz aż strach. RE: PKP IC szkoli na licencje - CounterSpace838 - 10.11.2017 (10.11.2017, 13:55)wiar napisał(a): Konrad proszę przestań pitolic, bo to co piszesz to wszytko o kant dup..... Taka dezinformacje dajesz i bajki opowiadasz aż strach. Uzasadnij swoją wypowiedź RE: PKP IC szkoli na licencje - wiar - 10.11.2017 Np wiek 30 lat. Robienie świadectwa u prywaciarza jak to u prywaciarza jest świetnie oraz wiele innych bajek wyssanych z palca. RE: PKP IC szkoli na licencje - CounterSpace838 - 10.11.2017 (10.11.2017, 14:08)wiar napisał(a): Np wiek 30 lat. Robienie świadectwa u prywaciarza jak to u prywaciarza jest świetnie oraz wiele innych bajek wyssanych z palca.Wroc do szkoły i naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem PODOBNO. O tym czy u prywaciarza jest fajnie nie pisałem więc to TY nie wymyślaj bajek i nie manipuluj ludźmi na forum. Napisałem tylko o tym że warto uderzać do mniejszych firm bo konkurencja jest tam mała. O tym jak pracuje się w prywatnej firmie jeszcze kiedyś napisze. RE: PKP IC szkoli na licencje - pershing1899 - 10.11.2017 Max 30 lat w IC to bujda. Nawet osoby przed 40 robią świadectwo właśnie w IC. RE: PKP IC szkoli na licencje - Ptrrk - 10.11.2017 Prawda .. ![]() RE: PKP IC szkoli na licencje - CounterSpace838 - 10.11.2017 Dlatego napisałem PODOBNO. RE: PKP IC szkoli na licencje - macin - 10.11.2017 (10.11.2017, 21:44)Ptrrk napisał(a): Prawda .. a gdzie się szkolisz? ![]() RE: PKP IC szkoli na licencje - nakama - 10.11.2017 (10.11.2017, 10:56)Ptrrk napisał(a): Gwarancji zatrudnienia nie dostaniesz na rozmowie kwalifikacyjnej tylko dopiero bierzesz papierek z PUP ktory musi podpisac pracodawca i jedziesz z nim do pracodawcy ktory go podpisuje tym samym gwarantujac Tobie zatrudnienie. Ja dostalem jakos w ost chwili ta gwarancje chyba nawet poltora tyg przed rozpoczeciem licencji bo w urzedzie pracy niezbyt byli chetni z poczatku zeby dawac mi dofinansowanie.:d No właśnie trochę się martwię czy wyrobiłbym się z tym wszystkim czasowo. Jeżeli chce mieć sfinansowane badania z PUPu, to muszę wpierw załatwić potwierdzenie zatrudnienia przez IC. A z drugiej strony, gdzieś słyszałem że IC podpisuje to potwierdzenie dopiero po zrobieniu badań w medycynie pracy. Więc musiałbym wyłożyć kasę na badania z własnej kieszeni. RE: PKP IC szkoli na licencje - Ptrrk - 10.11.2017 No tak badania z wlasnej kieszeni oplacasz. Na to nie dostaniesz dofinansowania. ![]() ![]() ![]() |