![]() |
[GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: KOMUNIKACJA MIEJSKA I AUTOBUSOWA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-23.html) +--- Wątek: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM (/thread-6335.html) |
RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 23.02.2018 (23.02.2018, 14:35)kazio napisał(a): Chodzi o kartę ŚKUP? Jeśli tak, to spersonalizowana jest bezpłatna, a za niespersonalizowaną płaci się zwrotną kaucję, czyli w zasadzie tez jest za darmo. Ja to wiem, ale teraz pytanie - próbowałeś kiedyś tą kartę oddać? To nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać. Po pierwsze kartę można oddać i odzyskać kaucje jedynie w punktach ŚKUP, które z reguły są nieczynne w weekendy. Po drugie nie jest to na zasadzie "z ręki do ręki", tylko należy wypełnić formularz, podać nr konta i na to konto do miesiąca odsyłają pieniądze. Mało komu za te 5 zł by się chciało bawić w taką biurokrację. Po prostu bilety krótkoterminowe powinny być dostępne w wersji papierowej, tyle tylko że w tej wersji nieco droższe niż te zakodowane na karcie. RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - vulcan - 11.03.2018 Ten cały ŚKUP to jest jedna wielka kraina paranoi. RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - kazio - 11.03.2018 Mógłbys rozwinąć temat? RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 14.03.2018 A cóż tu rozwijać. Takiego niewypału jak ŚKUP nie chyba nigdzie. Sam (fal)start tego systemu za grube miliony już się okazał porażką. Potem obowiązek odbijania karty przy wsiadaniu i wysiadaniu to kolejny idiotyczny pomysł. Potem cała masa kretyńskich taryf - czasowej, kilometrowej, z limitem przejazdów, bez limitu przejazdów w których mało kto się mógł połapać. No i największy kretynizm, o którym już wspominałem, to bilety krótkookresowe wyłącznie w wersji elektronicznej i to na płatnej karcie. Całe szczęście powoli zaczyna być to naprawiane. Od 1 kwietnia będzie obowiązywać prosta i nieco tańsza niż obecnie taryfa, jeśli chodzi o bilety długookresowe i powrót papierowej wersji biletów 1,5 godzinnych do kiosków. Jednak w dalszym ciągu nie będzie możliwości zakupu biletów krótkookresowych w wersji papierowej, a na domiar złego likwidacja biletów 48 godzinnych i 5 dniowych. O ile brak biletów 5 dniowych da się jakoś znieść, o tyle 48 godzinne powinny zostać. RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 04.04.2018 Pierwszy sukces metropolii jest widoczny jak na dłoni - konkluduje przewodniczący GZM. Kazimierz Karolczak ocenił też pozytywnie zaangażowanie miast w Fundusz Solidarności. W ubiegłym tygodniu podzielono kolejnych 8 milionów zł z Funduszu Solidarności GZM. Gość Radia eM porównuje go do Funduszu Spójności w Unii Europejskiej, gdzie bogatsze kraje finansują inwestycje w biedniejszych. W Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii większe miasta pomagają mniejszym gminom w realizacji odkładanych na później inwestycji. Z czasem fundusz będzie zmniejszany, a środki będą przeznaczane raczej na duże inwestycje całej metropolii. Źródło: Radio eM RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 20.09.2018 Śląskie autobusy otrzymają nowe logo. Prosta litera M, a nad nią znak, który może budzić wiele skojarzeń - to logo Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Zostało wyłonione w konkursie i będzie podstawą identyfikacji wizualnej Metropolii. Szczegóły: TransInfo RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 26.10.2018 22 października przedstawiciele Górnośląsko–Zagłębiowskiej Metropolii i wojewódzkiego urzędu marszałkowskiego zawarli porozumienie dotyczące zamiaru stworzenia jednolitego, wspólnego biletu metropolitalnego, który w założeniu ma objąć cały transport zbiorowy w GOP: tramwaje, autobusy i pociągi Kolei Śląskich. Szczegóły : Przednia Platforma Tramwaju RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - rustsaltz - 27.10.2018 Który to już raz panowie... Z konstrukcji taryfy można wysnuć następujące wnioski: 1) Katowice są w totalnej d... jeśli chodzi o przepustowość dróg i stają na głowie, by kierowcy z rejestracjami trzyliterowymi nie korkowali miasta (tja, uda wam się, uda!) 2) Oficjalnie przyznano, że metropolia to Katowice i cała reszta, ja może tylko przypomnę, że kawałek dalej są m.in. Gliwice i Tychy. Niestety, Śląsk to nie Warszawa, RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 30.01.2019 Władze Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii zapewniają, że w przyszłości mieszkańcy naszego regionu będą mieli oprócz dostępnych teraz środków komunikacji miejskiej, do dyspozycji monorail, czyli lekką kolej miejską Szczegóły: Silesion RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - rustsaltz - 30.01.2019 Nie "czyli" tylko "oraz" ![]() RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 31.07.2021 Dziś w Katowicach miał miejsce kontrowersyjny (śmiertelny) wypadek z udziałem autobusu komunikacji miejskiej (PKM Katowice). Oto filmiki z tego zdarzenia. Ocenę zachowania tego kierowcy pozostawiam Wam. https://www.youtube.com/watch?v=O7_cckekTKY https://streamable.com/80bd85?fbclid=IwAR2m6Pc22t8E5PZSR_lkyhCtV8czNymP1dLxKsq2bdlF3CdPSPZn0UH-9Yo https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4808705849144048&id=100000140429131 RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Dominik Piotrowicz - 31.07.2021 Nawet trudno to nazwać wypadkiem.. Kierowca ruszył z premedytacją i wszystko na to wskazuje, że zginęła dziewczyna nie biorąca udziału w bójce. Media informują, że kierowca został na 48 godzin i najprawdopodobniej niebawem usłyszy zarzuty. https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-tragedia-w-katowicach-19-latka-zginela-pod-kolami-autobusu-k,nId,5392289#crp_state=1 RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 31.07.2021 Warto dodać, że Zarząd Transportu Metropolitarnego zablokował komentarze do posta o tym zdarzeniu na Facebooku, a fanpage PKM Katowice całkowicie zniknęło. Kolejna rzecz, to według pierwszych informacji przekazanych przez Policję wynikało ze ofiara została wepchnięta pod jadący autobus przez uczestników bójki i nie było mowy o faktycznym zachowaniu tego kierowcy. Dopiero po pojawieniu się filmików w sieci prawda ujrzała światło dzienne. RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - SAP102 - 03.08.2021 Ja bym poczekał z wymierzaniem osądów - wychodzą na jaw coraz to nowe okoliczności - a to, że był pod wpływem leków antydepresyjnych, że miał wszystkie papiery psychotechniczne ważne, nie był problemowym pracownikiem itp. Dziś jeszcze na gazeta.pl przeczytałem, że jego zachowanie to był tzw. afekt patologiczny: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27403642,ekspert-o-tragedii-w-katowicach-zachowanie-kierowcy-to-tzw.html Drugą kwestią są zeznania kierowcy, który twierdzi, że bał się o swoje życie, że ktoś mu się włamie do autobusu itp. Jedno się już nie odstanie: życia się tej dziewczynie nie przywróci. Mnie też zastanawia inna kwestia - czy kierowcy powinni przy każdym podejmowaniu pracy, więc w tym wypadku przyjęciem autobusu - być badani alkomatem i testem na narkotyki. Tak swoją drogą to ostatnia jakaś plaga z tymi potrąceniami :/ U mnie w Bydgoszczy byłem przed trzema tygodniami świadkiem jak jadący za szybko ford focus wjechał w rowerzystę, ten poleciał kawałek do przodu i się wywalił, w sobotę w wyniku obrażeń przez potrącenie autem zmarła moja znajoma, od koleżanki w Olsztynie wiem, że w piątek koło niej były 4 karetki pogotowia bo autobus MPK potrącił pieszych... RE: [GOP}Komunikacja zbiorowa w GZM - Adams - 04.08.2021 W dużej części zgadzam się z tym co napisał przedmówca, dlatego chciałbym się podzielić także własnym zdaniem w tej sprawie. Pierwsza sprawa to okoliczności w jakich to zdarzenie miało miejsce. Górę na pewno wzięły emocje i stres kierowcy, którego autobus został zaatakowany przez tłum agresywnych osób. Facetowi najnormalniej puściły nerwy, przez to się stało to co się stało. Szkoda tylko że Policja, Prokuratura i przede wszystkim media skupiły się na zachowaniu kierowcy, a to co się działo w tym momencie na ulicy i było prawdopodobną przyczyną tego zachowania zostało na bardzo dalekim drugim planie. Dodam tylko że osobiście znam przypadek, gdzie tirowiec z ponad 2 promilami alkoholu powoduje wypadek z prawidłowo jadącym samochodem w którym ginie człowiek i otrzymuje zarzut spowodowania wypadku ze skutkiem śmiertelnym, a nie zabójstwa jak w przypadku kierowcy autobusu, gdzie okoliczności były zupełnie inne. Kolejna sprawa to obrzydliwy hejt, tak pod adresem ofiary, jak i sprawcy który nie powinien mieć miejsca. Ten hejt przeniósł się także na kierowców autobusów, co jest jeszcze bardziej obrzydliwe. Oliwy do ognia dolewa także Zarząd Transportu Metropolitarnego, który z powodu jednego zdarzenia urządził sobie nagonkę na kierowców w postaci intensywnej kontroli kierowców przez Policję i ITD, traktując ich jako potencjalnych bandytów. Już w chwili obecnej niemal każdy przewoźnik boryka się z brakiem kierowców, co mnie wcale nie dziwi, gdyż warunki płacowe jakie oferują w porównaniu z odpowiedzialnością pracy kierowcy autobusu są zwyczajnie śmieszne. Wcale się nie zdziwię jak po tej nagonce kierowcy masowo zaczną odchodzić z pracy. ZTM w mediach społecznościowych wydają oświadczenia, pod którymi nie ma możliwości zamieszczania komentarzy. Oficjalnie żeby nie było hejtu pod adresem ofiary tego zdarzenia. Jednak moje zdanie jest takie, że to biurwy siedzące w ciepłych fotelikach boją się krytyki pod własnym adresem, bo przecież świętych krów za biurkami krytykować nie wolno i to w każdej branży. |