![]() |
Jak zdobywać info o towarowych i specjalnych? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: BOCZNE TORY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-97.html) +--- Dział: O WSZYSTKIM I NICZYM (https://www.forumkolejowe.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Jak zdobywać info o towarowych i specjalnych? (/thread-2382.html) |
Jak zdobywać info o towarowych i specjalnych? - loony - 19.06.2012 Wiele osób 'skądś' ma informacje o której i gdzie pojedzie jakiś towarowy czy ogólnie coś się będzie działo. Mnie tylko zastanawia - skąd takie informacje? ![]() Od kogo się dowiadywać, czy to jest spory problem, czy ludzie są raczej pozytywnie nastawieni? Chętnie porobiłbym zdjęcia jakiś towarowych, ale nie będę cały dzień czekał przy szlaku przecież ![]() - mikrobart - 19.06.2012 loony, robiąc zdjęcia w Rawiczu, za czasów sprzed modernizacji - czyli gdy jeździły jeszcze normalnie towarowe, informacje czerpałem z nastawni. System SEPE SWDR uwzględnia pociągi towarowe, które oczywiście dość luźno trzymają się rozkładów jazdy. Drugi front - znajomi z lokomotywowni czy większych stacji towarowych - to najlepsze źródło informacji o tym, co i o której opuściło stację. - flanker - 20.06.2012 loony masz napisane w "skąd" m. in. że jesteś z Wrocławia więc nic trudnego :-) Lecisz gdzieś w dogodne miejsce gdzie będziesz miał dobry widok na TOW i tyle :-D Na TOWie we Wrocku tego jeździ w cholerę od stonek po byki czy robogagary, co chwila jakiś towarowy skład leci więc nie będziesz czekał dłużej niż 30 min na jakiś skład na tej linii, no i blisko bo nie trzeba nigdzie za miasto jeździć ;-) - DamianT - 20.06.2012 loony, Warto rozszerzać znajomości wśród MK. Jeden zobaczy skład na szlaku i od razu rozsyła informacje do następnych, że coś w ich kierunku jedzie ciekawego ![]() Poza tym warto podbijać do nastawni. Niekiedy trafi się na bardzo sympatycznych pracowników. Ja zawsze walę jeden tekst: Chciałbym porobić kilka zdjęć/filmików, ale nie wiem jaki ruch i nie wiem czy warto zostać. Wtedy, jeśli pracownik nastawni jest w porządku wobec takich inicjatyw, to spojrzy w monitor i powie co nie co. - pitagoras23 - 20.06.2012 Jeśli chodzi o towarowe to opisane wyżej metody są najskuteczniejsze, w przypadku pasażerskich również, ale zdecydowanie precyzyjniejsze informacje uzyskasz korzystając z Infopasażera. Tam masz cały rozkład podany ze szczegółami. Trzeba tylko na bieżąco śledzić i wiedzieć, jakie stacje wpisywać. - pepe - 20.06.2012 pitagoras23, pamiętaj że Infopasażer bazuje na SEPIE o którym już wspominał Bartek i czasem błędy też mu się przytrafiają :-P - pitagoras23 - 20.06.2012 Błędy błędami to w kwestii może opóźnień, ale sam pociąg jak ma już jechać to jego rozkład jest podany ze wszystkimi ewentualnymi stacjami pośrednimi i nagle nikt tego nie zmieni. A to, że ktoś troszkę poczeka to już ryzyko osobiste. Jak się chce łapać okazy trzeba pocierpieć :-P Sam coś o tym wiem. - loony - 20.06.2012 flanker napisał(a):loony masz napisane w "skąd" m. in. że jesteś z Wrocławia więc nic trudnego :-) Lecisz gdzieś w dogodne miejsce gdzie będziesz miał dobry widok na TOW i tyle :-D To akurat nie problem z Wrockiem ![]() Problem jest gdy chciałbym na przykład złapać towarowca gdzieś w okolicach Leszna (w stronę Ostrowa). Czasem jeździ ich kilka, niby są o równych godzinach, no ale jest jak jest ![]() ![]() - flanker - 20.06.2012 loony o ja romki też uwielbiam :-) Kiedyś w moich rodzimych górskich stronach jeździły właśnie Romki najczęściej i standardowo stonki, na osobówkach oczywiście odkurzacze ;-) Teraz już rzadko ale dalej można tam spotkać Romka i Stoneczkę, raz nawet Robogagara widziałem! :-D - Obleśny Szczur - 20.06.2012 .. - loony - 20.06.2012 No tak, widzę, że potrzebny jest opis gęsty w tym przypadku. Pisząc, że nie będę cały dzień czekał to mówię dosłownie. Mieszkam na wsi i u mnie nie jeździ pociąg co 20 minut albo i częściej, ale są 4 pociągi w ciągu całego dnia, a jeszcze czasami od biedy trafi się jakiś towarowy (raz na pół roku?). Od pięciu lat spaceruje sobie po okolicach szlaku, wyskoczy się gdzieś w jakieś ładne miejsce na zdjęcia jak wiadomo, że coś planowo będzie jechać albo po prostu z kumplami na piwko na stację, bo wszyscy lubimy kolejowe klimaty ![]() Chodzi mi o to żeby wiedzieć, że coś będzie jechać, tak żeby wyprawa nie poszła na marne. I nawet nie chodzi o coś niecodziennego, a o cokolwiek ![]() Wiem dobrze o czym mówisz, bo mam tak samo. |