![]() |
|
Budowa nowych linii kolejowych - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: INFRASTRUKTURA I RUCH KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-66.html) +---- Dział: INFRASTRUKTURA KOLEJOWA, MODERNIZACJE, REMONTY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-89.html) +---- Wątek: Budowa nowych linii kolejowych (/thread-1533.html) |
- pitagoras23 - 13.01.2013 Niestety w polskich realiach zwijania wszystkiego, zamykania linii dla ruchu pasażerskiego, ten projekt to istne Sci-Fi. Kalisz niestety nigdy nie był i nie będzie węzłem kolejowym. Mimo, że jest dużym miastem, to leży poza głównymi szlakami. Choć przedłużając linię 355 z Grabowna Wielkiego przez Ostrów, Kalisz do Konina i dalej skróciłby się może przejazd z Dolnego Śląska nad morze i do Warszawy (z połączeniem z E20), ale w Polsce już dawno nie otwarto nowej linii kolejowej. - kolejfan - 13.01.2013 No właśnie, ale i tak Kalisz jest przykłądem na to, że mimo, że nie lezy na głównym szlaku komunikacji kolejowej, to jest jednak drugim co do wielkosci miastem w województwie Piła, Leszno, Ostrów, czy Gniezno swój rozwój w XX w. zawdzięczali chyba tylko i wyłącznie koleji, bo to były (a niektóre nadal są) miasta kolejarzy.A prawda...i raczej długo się to nie zmieni. Kolejne linie zostaną pozamykane, nawet te zelektryfikowane będą miały ciężko. Tylko np jest pytanie, czy potrzebna jest jakaś nowa linia kolejowa? Polska i tak ma najbardziej rozbudowaną siatkę linii kolejowych w Europie. Powinniśmy raczej chyba przykladac sie do tego, by reaktywowac te linie, ktore chca zamykac, a w ktorych jest potencjał... - mikrobart - 13.01.2013 kolejfan napisał(a):Polska i tak ma najbardziej rozbudowaną siatkę linii kolejowych w Europie.Pierwsze słyszę. Jakieś dowody na poparcie tej śmiałej tezy? - kolejfan - 13.01.2013 No tak mnie uczono na geografii w szkole W podręcznikach nawet chyba o tym pisano.
- rustsaltz - 13.01.2013 Owszem, tak pisało-admin, wtopa! - mikrobart - 13.01.2013 To, że pierwsze słyszę nie znaczy, że tak nie jest ;-) Jest tak nadal? Nigdy, przyznaję, z takimi danymi się nie spotkałem. - pitagoras23 - 13.01.2013 Tutaj chodzi bardziej o zachodnią Polskę, która była pod zaborem niemieckim, a oni budowali linie praktycznie pomiędzy każdym większym miastem, dlatego patrząc na mapę SRJP tyle linii jest, ale teraz to wszystko już znika (może nie z mapy, bo fizycznej likwidacji nie ma), co z przewozów pasażerskich. - MultiKolej - 14.01.2013 Jeśli chodzi o mnie jestem z tego miasta wiadome chciał bym jak najlepiej :-> Lecz to jest nie realne w Polsce :-| Ale warto by było zrobić linie Kalisz-Konin-Inowrocław Było by to szybkie połączenie Wrocław-Gdańsk - puma2091 - 14.01.2013 Projekt o którym mówisz jest z około 1924 roku kiedy to Wieluń (tak moje zadupie ;-D ) miało być "obecną Zduńską Wolą". Zaprojektowano stację węzłową mniej więcej taką jak ZWK, oraz dwie linie. 1 miała być z Podzamcza (obecny Wieruszów) przez Wieluń, Piotrków Radom i wpadać do Lublina. 2 linia miała natomiast miała biec tak: Kalety-Herby-Wieluń-Opatówek lub Błaszki-Inowrocław. Fakt faktem że linie to były dwa oddzielne projekty, ale pewnie byłyby później połączone ze sobą właśnie w Wieluniu. W ten sposób zapewniono by ominięcie ówczesnej granicy Niemieckiej i "korytarza Kluczborskiego" co pozwoliłoby na połączenie Śląska z Poznaniem, dogodny transport węgla w kierunku Gdyni oraz połączenie Wrocławia z Warszawą (czyli to z czym jest teraz kłopot). Tu na planach się skończyło z powodu inwestycji związanych z dokończeniem budowy tych linii które przed wojną rozpoczęte i naprawę tych które były zniszczone Projekt zmniejszono do podstawowego minimum czyli budowy linii wzdłuż granicy z Dojczami czyli linię Kalety-Wieluń-Podzamcze znaną dziś jako linie nr 181 Herby Nowe Oleśnica kokretniej odcinek Herby-Wieluń-Wieruszów. O samym Kaliszu jest tu niewiele ale być może projekty były jakiś łącznic np. towarowych omijając ów miasto tak jak jest w przypadku Poznania czy Bydgoszczy. Gdy w 1926 ukończono budowę linii Kalety-podzamcze ktoś się obudził że nadal nie ma dobrego połączenia z Gdynią co spowodowało w 1930r otworzeniem odcinka z Herb do Zduńskiej Woli oraz 3 lata później z ZW do Inowrocławia i w ten sposób powstała węglówka, ale to już inna bajka ;-) Do szerszego opisu nt. budowy wspomnianych tutaj nigdy nie powstałych linii, odsyłam do lektury takich numerów Świata Kolei jak 9-2007 i 1-2010. - pitagoras23 - 14.01.2013 Ciekawe plany, ale nie da się ukryć, że z powodu bliskości linii kluczborskiej wręcz absurdalny. Ale co mnie zaciekawiło to fakt, że jednak po części dokończono linię obecnie, jak napisałeś, znaną jako D29-181. Bo mnie to ciekawiło od dawna, kto wpadł na pomysł takiej odnogi. Linia Warszawa - Wrocław gdyby powstała to nie da się ukryć już pewnie byłaby wykorzystana na kształt KDP. Jednak projekt też upadł chyba ze względu na wielkość Kalisza i węzła ostrowskiego. Niemniej jeszcze Wieluń nie przegrał, bo może ten projekt łączący Warszawę z Wrocławiem wypali. - DamianT - 15.01.2013 pitagoras23 napisał(a):Ciekawe plany, ale nie da się ukryć, że z powodu bliskości linii kluczborskiej wręcz absurdalny. A wiesz w ogóle czemu powstała linia przez Wieluń, żeby pisać, że pomysł absurdalny? - pitagoras23 - 15.01.2013 Wiem, tylko tyle, co napisał przedmówca. Używając słowa absurdalny miałem na myśli bliskość do linii kluczborskiej i to, że ta linia kiedyś stanowiła najważniejszy kręgosłup w osi północ - południe i że linia wieluńska nie byłaby do tej linii konkurencyjna. Dopiero teraz (w czasach współczesnych) linia 181 została tak naprawdę zauważona i wykorzystana (pierwszy Barbakan, pierwszy Wiking tędy zaczęły jeździć, obecnie także Podhalanin i kilka innych składów). - DamianT - 15.01.2013 No tak, ale w 1924 roku Linia Kluczborska nie leżała w granicach Polski
- MultiKolej - 19.01.2013 Wracają do tego pomysłu budowy linii Pleszew-Kalisz-Wieluń-Częstochowa Odcinek Wieluń-Częstochowa mógł by mieć dojść ważne znaczenie Jak by ten odcinek powstał i by pomyśleli o elektryfikacji linii Oleśnica-Syców-Kępno To ten kawałek miał by charakter linii Wrocław-Warszawa (Wieluń- Chorzew Siemakowice>Zduńska Wola) Tego oczywiście bym nie chciał bo jestem z Kalisza więc ten region by został osłabiony ale czego się nie robi dla rozwoju :-> Z tego co pamiętam były i już takie plany właśnie pytanie tylko jaką prędkość by było można osiągnąć na tym odcinku Bo z frekwencją by było raczej gorzej - skalt - 16.01.2015 Cytat:Pepe napisał/a:Po trzech latach teraz coś się zmieni, bo przypomniano sobie o Piekiełku, i pociągi będą przyjeżdżały jeszcze z innego kierunku. Cytat:W pierwszych miesiącach br. PKP PLK S.A. zdecydują o wyborze wariantu budowy nowej linii kolejowej Podłęże - Szczyrzyc - Tymbark/Mszana Dolna oraz modernizacji istniejącej linii Chabówka - Nowy Sącz. Inwestycja została zawarta w Kontrakcie Terytorialnym dla Małopolski. http://logistyka.wnp.pl/pkp-plk-wkrotce ... 1_0_0.html |