![]() |
Parada Parowozów Wolsztyn 2011 - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: IMPREZY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-10.html) +--- Wątek: Parada Parowozów Wolsztyn 2011 (/thread-607.html) |
- krzychuPKP - 03.03.2011 Niestety, ale moim zdaniem to ostatnia Wolsztyńska parada, ze względów wiadomych, bo jesli za rok miałby wyjechać tylko Pm36-2, która pewnie jako jedyna się utrzyma(bo teraz to ona jest NAJsprawniejsza) to niech se darują... Z Chabówki by dotarły 2 paroloki z Niemiec może 3 i jeszcze ewentualnie z Czech, Słowacji czy Węgier to jest i tak za mało... Ale to temat ParowozowegoShow 2011, więc koniec gdybania. Ja liczę na to, że w paradzie udzial weźmie Pm36-2, Pt47-65, tr5-65 lub Ok22 lub Ok1 oraz jakaś OeLka + 2-3 maszyny z Niemiec i 3 maszyny z Chabówki, z Czech, Słowacji i Węgier po jednej maszynie. Ach się rozmażyłem. A i jeszcze jedno - czy jest szansa, by powrotny Cegielski z parady pojechał tak: Wolsztyn-Grodzisk Wlkp-Kościan-Poznań? - maly97 - 03.03.2011 Na Ok1, Ok22 i na Tr5-65 nie ma co liczyć. - Lewy09 - 03.03.2011 Cytat:A i jeszcze jedno - czy jest szansa, by powrotny Cegielski z parady pojechał tak: Wolsztyn-Grodzisk Wlkp-Kościan-Poznań? Nie, nie ma szans na taką relację. - Ogryzek - 03.03.2011 Eeee... Na co cześć osób liczy?? co Wy piszecie?? Macie jaki kol wiek pojecie?? Chabówka to Chabówka. Wolsztyn to Wolsztyn, Pyskowice to Pyskowice... Wiec nie wiem dla czego są wymieniane maszyny z innych "organizacji" niż Wolsztyn. Wolsztyn BYŁ jest i BĘDZIE "zagraniczny" tz ze mimo ze naszych (PKP) maszyn będzie jedna czy dwie to parada może się odbyć bo przyjedzie Czech czy Niemiec. Co do maszyn z innych "organizacji" TOZK Pyskowice ANI RAZU nie dostało oferty przyjazdu, Chabówka?? heh... już nie jest po CARGO wiec nie ma co LICZYĆ (!!) na ich maszyny. A tak na marginesie (zupełnie na boku) myślicie ze dla czego warsztaty z Gniezna zostały przeniesione do Leszna?? TYLKO PO TO BY [..] Wszystko.. Wiec nie marzcie ze za rok będzie lepiej. Leszno jest po to by zakończyć Wolsztyn. Nie mają ludzi z odpowiednim doświadczeniem do tego. Nie muszę mówić jak robili Ol49 (nr. nie pamiętam) to są działania CELOWE. Teraz do poważniejszych użytkowników. Weźmy się w garść i zacznijmy MYŚLEĆ!! bo możne się okazać ze za rok, dwa, trzy... Możemy wszystko to wspominać!! i tylko na fotografiach własnym dzieciom mówić- "a moglem..." Moja córka już poznała zapach pary, TAN "smak" kolei.. I życzę to reszcie MK by ICH dzieci też to poznały. Miłośnik Kolei to nie tylko fotografowanie, pisanie żali i zażaleń na forach itp.... Mam nadzieje ze cześć osób choć trochę przemyśli i weźmie to co wyskrobałem ;-) // edit by mikrobart: Umiesz zastąpić wulgaryzm jakimś słowem, które powszechnie uważa się kulturalne? - kaktus - 03.03.2011 Ogryzek napisał(a):Eeee... Nie muszę mówić jak robili Ol49 (nr. nie pamiętam) to są działania CELOWE.Zapewne chodzi o Ol49-111. Rozkręcona na części w Lesznie, brak niektórych elementów. Raczej nie do ponownego złożenia. - *ARTUR* - 03.03.2011 Ogryzek, TOZK Pyskowice paru krotnie chciało uczestniczyć w paradzie parowozów, naszym TKp50-4422 zwanym śląskiem, raz pan dyrektor powiedział że możemy przyjechać jak opłacimy mu koszty transportu do i z Wolsztyna po przewoźnikiem ma być tylko PKP Cargo, w kolejnym roku, mieliśmy jechać na paradę do Wolsztyna z Chabówkowym transportem nawet mu rozkład zmienili bo zawsze jechali przez Kędzierzyn a wtedy pojechali przez Pyskowice z 30min postojem technicznym w celu doczepienia śląska, to zaczeli znachodzić inne proglemy że trzeba TKp dopuszczenia nowe wykonać, więc wzieliśmy się do roboty. zrobiliśmy dopuszczenia i nawet panowie z Poznania przyjechali na jazdę techniczną do Gliwic i stwierdzili po powrocie do Poznania że wszystko ładnie, pięknie ale śląsk jest niestety za wolny bo ma 40km/h dopuszczalną a pociąg z Chabówki jedzie właśnie 40km/h. i tak nas odprawili. Wtedy jakbyśmy nawet pojechali z Chabówką na Wolsztyn to i tak by nas do parady nie dopuszczono. Dlatego podjeliśmy decyzje o remoncie znacznie szybszego parowozu, który to nadal pozostaje w remoncie ale to inna historia i może za rok jeśli będzie jeszcze Wolsztyn i nas zechcą to pojedziemy na paradę. Ciekawe czy TKt48 z Jaworzyny się pojawi czy ich Wolsztyn również nie zechce, tak jak nas kiedyś, Niewiem co mają do prywatnych maszyn że wyglądają jak z fabryki i są w idealnym stanie? Jeśli chodzi o miłośników kolei to faktycznie powinni starać oto by w przyszłości posiadać jak nie lokomotywkę (nie mówię tu o EU07 ale np. o takiej SM02, SM03) lub wagonik (nawet zwykły kryty dwuoosiowy) albo przynajmniej jakąś lekką drezynkę DL02, DL03, DL04, za granicą emerytowani kolejarze MK potrafią przejąć od kolei jakiś wagonik i lokomotywkę i prowadzić ruch kolejowy na mało rentownym szlaku żona nieraz jest konduktorem a mąż maszynistą i taka firma normalnie działa, płaci podatki, mam nadzieje że i u nas wprowadzą zapis o kolei muzealnej lub skansenowej jak kto woli i drobnych przewoźnikach kolejowych, taki zapis ułatwił by rejstracje firmy, mniejszą lub zerową opłate za koncesje i prawa kierowania i dużo mniejsze opłaty za korzystanie z torów PLK jak i dużo prostrze przejmowanie nieczynnych linii kolejowych przez takie lokalne firemki. - Ogryzek - 04.03.2011 *ARTUR* to jak u was sprawa wygląda wiem doskonale bo jestem na bieżąco w kontakcie. Głównie pisałem do osób które stoją z aparatem pstrykają wszystko- tacy wiesz Wszystko i Wszędzie. Kiedy jednak przychodzi do konkretnej pracy nie ma nikogo (sam wiesz jak jest w TOZK). Krzyczeć i szczekać każdy umie (najłatwiej na forum) ale do pracy choć by zamieść nie ma nikogo... Poczekajmy jeszcze trochę... Już się zaczyna stękanie zaczynające się "a moglem..." Co do Jaworzyny i TKt48-18- SPRAWĘ PRZEMILCZĘ. Myślę ze Artur wiesz o co chodzi tak ze jak będzie okazja to porozmawiamy ale to na osobności ![]() - maly97 - 09.03.2011 Wiemy, że parada rozpocznie się o 13:30 dnia 30 kwietnie, natomiast "Światło, para, dźwięk" około godziny 21:00 dnia 29 kwietnia. - mikrobart - 09.03.2011 Dopiero o 13:30? Dlaczego tak późno? Ale Parada sensu stricto? - maly97 - 09.03.2011 mikrobart, ode mnie to nie zależało, niestety. Ja także się dziwiłem,że tak późno, ale co zrobić. - kaktus - 09.03.2011 Zawsze parada zaczynała się o tej porze. Nie widzę w tym nic dziwnego. Wcześniej zapewne będą jakieś krótki pociągi RETRO. - mikrobart - 09.03.2011 Zależy co rozumiemy przez rozpoczęcie parady - jeśli sam przejazd lokomotyw po stacji w Wolsztynie to zgadzam się, zawsze to było o tej porze, ale sama impreza zaczynała się ok. godziny 10, gdy zaczęły spływać pierwsze pociągi z turystami. - kaktus - 09.03.2011 Pewnie chodzi o sam przejazd lokomotyw po stacji. - krzychuPKP - 18.03.2011 Witam, po zajrzeniu tutaj: http://www.paradaparowozow.pl/parada2011.html troszeczkę mi mina zbladła. Niemcy chcą przyjechać tylko kriegslokami a brak mazutowca 01 509 oraz 35 1019, który w tym roku miał się pojawić(wg. info które znalazłem) i dręczy mnie jedna rzecz. Jeśli będzie zbyt duże zagrożenie pożarowe(NIE DAJ BOŻE) to obejrzymy być może tylko 8 maszyn, bo Niemcy się nie pojawią... Z Chabówki ma tylko Ty2 i Ol12-7 zajrzeć, a po Czechach czy Węgrach nie ma się co spowdziewać i może być tylko po jednej maszynie z tych dwóch państw, a to jest już trochę rażące... :-(.W 2007 roku samych Wolsztyńskich maszyn było 8 sztuk, a teraz ma być też 8 ale z wszystkimi zaproszonymi... To trochę jest bezsensu, ale liczę na to, że z Chaby i Niemcolów zawitają chociaż po 3 paroloki i z Czech ujrzymy 2 parowozy a Węgier 1-ą, albo na odwrót ![]() - Tomasz K. - 21.03.2011 Ja mam takie pytanie czy wybiera się ktoś z okolic Chorzowa na pardę parowozów do Wolsztyna? //Nie używaj dziwnych skrótów przem710 |