Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Komunikacja Miejska w Krakowie - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html)
+--- Dział: KOMUNIKACJA MIEJSKA I AUTOBUSOWA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-23.html)
+--- Wątek: Komunikacja Miejska w Krakowie (/thread-1488.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

- Radek - 06.10.2012

A następne zmiany w komunikacji, kto wie, czy nie poważniejsze, szczególnie od strony Huty, związane będą z remontem odcinka Rondo Mogilskie - Rondo Czyżyńskie - Plac Centralny. Po otwarciu linii na Ruczaj zniknie linia 12 z pętli Wieczysta, jednak pętla ta zostanie rozbudowana (powstanie wyjazd z pętli w stonę Huty). Niestety na skrzyżowaniu Jana Pawła - Meissnera - Lema nie będą zrobione zwrotnice pod przyszła linię Jana Pawła - Meissnera.

- Adams - 06.10.2012

Radek, nie wiem czy rozbudowywanie pętli na Wieczystej ma jakiś sens. Przecież po wydłużeniu "12" do os. Piastów (jako linii "52") na Wieczystej pętla będzie jedynie techniczna, podobnie jak pętle w Prokocimiu czy Dąbiu.

P.S. Dzisiaj na "14" debiut liniowy Bombardierów NGT8, wybierasz się na ich zaliczenie? :-P

- Adams - 07.10.2012

Od wczoraj po krakowskich torach jeździ nowy nabytek, Bombardier NGT8 na linii "14". To cudo wygląda tak:
[Obrazek: 8058892887_518bed26d0_b.jpg]
Zdjęcie autorstwa @rodan z PKK

- Dominik Piotrowicz - 07.10.2012

Jeszcze nie miałem okazji nim jechać :-P Jutro po szkole przejadę się do Mistrzejowic :-)

http://www.transportszynowy.pl/ngt8.php Ciekawy opis tramwaju i zdjęcia wnętrza.

- Adams - 07.10.2012

dominik07317, polecam. Wczoraj zrobiłem sobie nim przejażdżkę i jestem w pozytywnym szoku. Nowoczesność pełną gębą. Przede wszystkim jest wyjątkowo cichy, podczas jazdy praktycznie go nie słychać.

Z ciekawostek dodam, że jak przyjdą wszystkie to mają jeździć na liniach "3", "14" i "20", czyli mit że wszystko co nowe będzie jeździło na "50" upadł. :-D

- przem710 - 07.10.2012

Wygląda bardzo ciekawie. Zapytam z ciekawości jak tam krakowska "glizda"?

- Adams - 07.10.2012

przem710, a krakowska glizda miała niedawno jakąś poważniejszą awarię i przez pewien czas nie jeździła, ale wróciła i jeździ na linii dla której została wyprodukowana, czyli "4" ;-)

- Radek - 18.10.2012

Ja tę czwórkę bardzo lubię, szczególnie, że dopiero teraz miałem okazję się nią przejechać. Za to nadrabiam zaległości i jeżdżę nią codziennie, jest chwilę po 7 rano na Rondzie Mogilskim. Z tej nowej 14-tki to pewnie też dopiero za jakieś pół roku skorzystam, chociaż już dziś widziałem, że jeździ więcej niż jedna?

- Adams - 18.10.2012

Radek, na "14"jeżdżą 4 sztuki Bombardierów NGT8. Podobno jak przyjdą wszystkie to mają nimi w całości obstawić "3", "14" i "20". Wszystko jest ładnie pięknie, ale przesadnie głośno są w nich zapowiadane przystanki. Po zmrku fajnie wyglądają te podświetlane poręcze, istna choinka :-D

- Radek - 19.10.2012

Ja cały czas jestem pod wrażeniem "glizdy", jeżdżę nią codziennie rano i codziennie wsiadam innymi drzwiami, naprawdę przyjemnie i szybko się tym jedzie. Tramwaj ma bardzo szerokie drzwi i nawet schody nie są tak bardzo strome jak w "ogórkach". Mam nadzieję, że zdecydują się na więcej takich modernizacji, chociaż podobno mają modernizować właśnie te "ogórki"?

- Adams - 01.11.2012

W sieci pojawił się filmik z przejazdu Bombardierem NGT8 na linii "14". Szkoda że film był kręcony w dzień, bo podświetlane poręcze po zmroku robią większe wrażenie :-D

- Radek - 03.11.2012

Jest już dostępny nowy plan tras tramwajowych:
http://mapa.komunikacja.krakow.pl/tram.php

- Adams - 03.11.2012

Kaszmir pkk.info.pl napisał(a):Warto zwrócić na oznaczenia linii niskopodłogowych:
"2" - będzie częściowo, czyli EU8N albo N8S-NF?
"3" - nie będzie, bo mają wejść na razie 3x105
"6" - nie będzie, czyli właściwie potwierdzenie GT8S
"9" - nie będzie, czyli prawdopodobnie znikną ostatki niskiej podłogi, zastąpione przez E1+c3?
"13" - w całości, czyli właściwie potwierdzenie NGT6
"14" - w całości, czyli NGT8 zostają
"18" - w całości, czyli właściwie potwierdzenie NGT6, może N8S-NF?
"23" - nie będzie, czyli właściwie potwierdzenie GT8S
"24" - nie będzie, docelowo mają być 3x105, a na razie GT8S?
"52" - nie będzie, czyli właściwie potwierdzenie E1+c3

Są już ostateczne trasy linii .tramwajowych i autobusowych które będą obowiązywały od 17 listopada.
dane pozyskane dzięki uprzejmości pkk.info.pl

Ciekawi mnie tylko z jakim wyprzedzeniem szanowny ZIKiT rozwiesi informacje o tych zmianach na przystankach i opublikuje w necie nowe rozkłady jazdy. Jak znam tą instytucję to nie nastąpi to wcześniej jak 2-3 przed wejściem tego w życie.

- Adams - 18.11.2012

17 listopada zaczęła się wielka rewolucja w komunikacji. Znika pięć linii tramwajowych i osiem autobusowych. W zamian pojawi się sześć nowych połączeń. Wiele linii pojedzie nowymi trasami, zmieni się także częstotliwość kursów.

Więcej: Gazeta Krakowska

- Radek - 18.11.2012

Tak, wczoraj ludzie pytali motorniczych czym i gdzie mogą dojechać. Teraz do dworca autobusowego w Borku Fałęckim nie da się dojechać z Dworca Głównego bez przesiadki?