Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
[KŚ] Tabor Kolei Śląskich - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html)
+--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html)
+--- Wątek: [KŚ] Tabor Kolei Śląskich (/thread-1431.html)

- sphinx - 13.01.2012

Pewnie, że przetarg by potrwał, ale myślę, że w 4-5 miesiącach by się zamknęło, o ile zamawiający by się nie plątał. Zostaje ok. 6 miesięcy na produkcję pierwszych egzemplarzy. Aż nadto bo wiemy, że ZNTK/Pesa szybko klepią swoje truchła, a i Newag ma już dwa zespawane pudła (do tego SZTa, co miał jeździć w lubuskim).

Odwołanie to już do sądu i w razie przegranej duża strata pieniężna. A przegrana jest niemal pewna bo tu jednak nie ma oczywistych przesłanek do przeprowadzenia procedury z wolnej ręki.

- Cinek - 13.01.2012

KŚ tłumaczą się wyjątkową okazją, ale i tak po mojemu jest po wszystkim. Zaraz okaże się, że po przetargu cena będzie dużo wyższa niż ta oferowana za te "holendry" i KŚ ich nie kupi. Dlatego szkoda takiej okazji. Ciekawe czy czesi znowu nam coś wydzierżawią... :-P

- sphinx - 16.01.2012

Jakiej znowu okazji? Kilkunastoletnie pociągi, które przejechały dużo ponad milion kilometrów, średnio wyposażone, wąskie i z dość wysoką podłogą. Gdy cena będzie dużo wyższa wtedy zakup nówek będzie jeszcze bardziej opłacalny. Koszt podobny, ale jest gwarancja, krajowy serwis, części itp.

- DamianT - 17.01.2012

Jak tam Elfy sprawują się zimą? Są jakieś opóźnia spowodowane awariami pojazdów?

- Tomasz K. - 17.01.2012

Ja KŚ podróżuję w (D) na Batory-Sosnowiec-Batory i nie narzekam, żadnych opóźnień znaczących nie zauważyłem.

- ET40 - 17.01.2012

sphinx napisał(a):Gdy cena będzie dużo wyższa wtedy zakup nówek będzie jeszcze bardziej opłacalny. Koszt podobny, ale jest gwarancja, krajowy serwis, części itp.
I parę awarii na dzień dobry w pakiecie gratis 8-)

Nie mogłem się powstrzymać, przepraszam ;-)

Czeskie wagony nadal jeżdżą w KŚ?

- Lolek - 17.01.2012

ET40 napisał(a):Czeskie wagony nadal jeżdżą w KŚ?
Jeżdżą Wink

Dzisiaj poza 10 min opóźnieniem przyśpieszonego z Częstochowy do Katowic wszytko było w miarę punktualnie.

- psim - 17.01.2012

Tia, ostatnio tamtędy przejeżdżałem to je widziałem na jakiejś bocznicy. Kosmicznie to wygląda, wagony z jednej strony mają logo CD, a z drugiej KŚ ;->

- kolejooorz - 17.01.2012

Mam takie pytanie. Czy wagony można spotkać na jakichś konkretnych relacjach, czy to przypadek po prostu ? :-)

- Tomasz K. - 17.01.2012

Można spotkać na konkretnych relacjach, wagony powinny pojawić się tam gdzie przy numerze pociągu nie ma na symbolu wózka.

- alojz - 18.01.2012

Newag dostarczył drugiego turbokibla - EN57-730.

- lxd2bartek - 21.01.2012

Pierwszy turbokibel z newagu już jeździ regularnie, Gliwice-Katowice.

- DamianT - 22.01.2012

Ma jakiś stały obieg? W których godzinach można go spotkać?

- lxd2bartek - 22.01.2012

Oj, nie pamiętam, ale kursuje cały dzień na Katowice-Gliwice-Katowice, może niebawem się pojawią w Częstochowie, ale to dopiero jak wszystkie papiery będą gotowe.

- DamianT - 23.01.2012

A widzisz... myślałem, że go w Częstochowie można już spotkać.