![]() |
Koniec planowych parowozów w Wolsztynie - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: HISTORIA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-68.html) +--- Wątek: Koniec planowych parowozów w Wolsztynie (/thread-3277.html) |
- loony - 25.03.2013 Ariel Ciechańsk, nie mam pojęcia czy korzystałeś kiedyś z codziennej jazdy parowozem, ale ja miałem taką możliwość przez prawie 3 lata codziennie. W tym czasie pamiętam tylko jeden dzień kiedy wszyscy pospóźniali się godzinę do pracy/szkoły, bo czajnik 'zgubił gwizdek' ![]() A gdy tylko dojechały do Leszna szynobusy z ZNTK Poznań, to gdy jeszcze latem jako tako jeździły (oczywiście bez klimy, do czasu przejęcia przez KW, bo PR nie miały pojęcia o tym co to jest i jak się to napełnia), to zimą awarie i uziemienia szynobusów były codzienną normalnością. Ludziom, którzy teraz muszę dojeżdżać parowozem codziennie, nie dziwie się, bo czasowo różnica między szynobusem a czajnikiem to ponad 20 minut na obecnej trasie. Jednak nie rozumiem dlaczego czajniki puszcza się w godzinach szczytu porannego i popołudniowego, a nie przesuwa się ich na miejsca szynobusów, które jeżdżą w okolicach godziny 9 i 13. Zresztą, to możecie sobie sami sprawdzić na RJ ![]() To kolejny genialny przykład, że łatwiej podać to za powód 'wywalmy obiegi parowe' niż 'przesuńmy obiegi parowe'. Chociaż jestem ciekawy, co wtedy by wiara rano powiedziała: 'ja pie***le ale rzuca, ale ten plastik twardy, ale śmierdzi. Parowozem to było lepiej.' - Ariel Ciechańsk - 25.03.2013 loony napisał(a):To kolejny genialny przykład, że łatwiej podać to za powód 'wywalmy obiegi parowe' niż 'przesuńmy obiegi parowe'. Widać trasa do Poznania była bardziej prestiżowa dla pewnego brytyjskiego przedsiębiorcy... - loony - 25.03.2013 A co to ma do zacytowania mojego wpisu? - Ariel Ciechańsk - 26.03.2013 loony napisał(a):A co to ma do zacytowania mojego wpisu? Dużo, bardzo dużo... Zobacz, kto zarabia na angielskich turystach nielegalnie prowadzących pociągi pasażerskie w parowozach PKP Cargo... Zbyt dużo tu obraca się wokół angielskiego funta... - loony - 26.03.2013 Aha, czyli przesunięcie godzin kursowania parowozów z szynobusami, wiąże się z nielegalnymi brytyjskimi turystami? Zbyt skomplikowana matematyka jak dla mnie. - Ariel Ciechańsk - 26.03.2013 loony napisał(a):Aha, czyli przesunięcie godzin kursowania parowozów z szynobusami, wiąże się z nielegalnymi brytyjskimi turystami? Nie. Przesunięcie z powrotem trakcji parowej na linię do Poznania. Bo jednak Leszno-Zbąszynek to trochę krótkotrwały fun był dla klienteli HJ :-P. - loony - 26.03.2013 Ale mi chodzi o przesunięcie parowozów z 5:40 na 8:00 oraz z 13:32 na 15:33. Z Poznania tak samo. W tym momencie 'szczyt' jest na szynobusie, a nie na parowozie, który 'nikomu nie pasuje'. Poza tym, przypominam, że po cięciach czajniki zostały przerzucone na Wolsztyn - Leszno w momencie kiedy Wolsztyn - Poznań było w remoncie. - Ariel Ciechańsk - 27.03.2013 loony napisał(a):Ale mi chodzi o przesunięcie parowozów z 5:40 na 8:00 oraz z 13:32 na 15:33. Z Poznania tak samo. W tym momencie 'szczyt' jest na szynobusie, a nie na parowozie, który 'nikomu nie pasuje'. A da się to wyobiegować na jednym czajniku i bez dodatkowych drużyn parowozowych?? - KlimaT - 27.03.2013 Ariel Ciechańsk, przecież obecnie też jeździ tylko jeden czajnik. Zmiana polegałaby tylko na zamienieniu czajnika i szynobusu miejscami w rozkładzie. W czym problem? - Ariel Ciechańsk - 27.03.2013 Owszem, ale czy nie rozsypie to obiegów? Czajnik to nie szynobus, że w 5 minut zawrócisz. Potrzebne jest obrócenie na obrotnicy, wodowanie, szlakowanie... Potem może się okazać, że albo maszyna na noc zostaje w Poznaniu, albo jest problem z drużynami trakcyjnymi itp. - DamianT - 04.03.2014 Cytat:Ostatni miesiąc zobaczyć parowozy w ruchu planowym, od kwietnia przestaną prowadzić pociągi planowe a ich miejsce zajmą szynobusy. UMWW nie chce już płacić za węgiel. takie coś mozna przeczytać na FB w grupie pl.misc.kolej - pitagoras23 - 04.03.2014 Czyli szumne zapowiedzi powrotu parowozów na trasę Poznań - Wolsztyn już można włożyć między bajki. - flanker - 04.03.2014 Kompletnie mnie to nie dziwi, od dawna się na to zanosiło. Teraz jeszcze zaorają pewnie parowozownię i przerobią ją na skansen albo zabiją dechami i nawet już corocznej Parady nie będzie. - Poznanski_mech - 04.03.2014 Nie tylko UMWW za to odpowiada, winne jest też Cargo które całą sytuację olewa. - pitagoras23 - 04.03.2014 Parowozowni nie zaorają, bo parowozy mają być w jakimś tam stopniu wykorzystywane jeszcze przez Turkol na rzecz pociągów turystycznych. |