![]() |
Kurs na maszynistę - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Kurs na maszynistę (/thread-2025.html) |
- Domio - 13.06.2012 Czyli pozostaje Techniczne mechaniczne lub elektryczne, tak samo kierunek technika transportu kolejowego został zamknięty w zaocznych i dziennych szkołach we Wrocku z braku chętnych...swoją drogą w tym kraju to wszystko jest jak jeden wielki zaniedbany bajzer niestety :-( - maszynista - 13.06.2012 Tylko zobaczmy kot zaraz za ten brak i bałagan będzie płacić. Niedoświadczeni ludzie będą szli na kolej z konieczności. Miłośników i ludzi, którzy się tym interesują jest wbrew pozorom mało na skalę kraju i zapotrzebowanie. Boję się pomyśleć co się stanie, kiedy młodzi (nie insteresujący się koleją) ludzie zaczną masowo przychodzić na kolej. - kaktus - 13.06.2012 maszynista napisał(a):Tylko zobaczmy kot zaraz za ten brak i bałagan będzie płacić. Niedoświadczeni ludzie będą szli na kolej z konieczności. Miłośników i ludzi, którzy się tym interesują jest wbrew pozorom mało na skalę kraju i zapotrzebowanie. Boję się pomyśleć co się stanie, kiedy młodzi (nie insteresujący się koleją) ludzie zaczną masowo przychodzić na kolej.Niestety, ale kot raczej za ten bałagan nie zapłaci :-D . - maszynista - 13.06.2012 Z całym szacunkiem, ale nie róbmy sobie żartów w tych sprawach. Jeżeli za nastawnikami zasiądą ludzie, którzy przyszli na kolej ponieważ płaca jest wysoka i tylko dlatego, to będą się zdarzać wypadki. Ludzie, którzy nie wiedzą czym różni się ET22 od EP07, nie mają pojęcia o sygnalizacji kolejowej, wskaźnikach, budowie pojazdów trakcyjnych, ich obsłudze i sterowaniu. Nie będzie dobrze. - rustsaltz - 13.06.2012 maszynista napisał(a):Jeżeli za nastawnikami zasiądą ludzi, którzy przyszli na kolej ponieważ płaca jest wysokaTeraz to dopiero dowaliłeś do pieca ![]() - maszynista - 13.06.2012 Płaca na tym stanowisku nie jest mała (przy dzisiejszych brakach). Temat płac był poruszany już wcześniej. Prawda jest taka, że niestety młodzi ludzie przyjdą z powodu bezrobocia, a nie z wyboru i pasji do kolei. - rustsaltz - 13.06.2012 To jest normalna rzecz, że w danej branży pracują nie tylko miłośnicy. Wszak nie każdy motorniczy to miłośnik tramwajów, a kierowca-miłośnik motoryzacji. - maszynista - 13.06.2012 Oczywiście. Tylko zobacz na fakt, że kolej to nie jest taka prosta rzecz dla zwykłego człowieka, który przyjdzie z domu nie wiedząc o żadnym wskaźniku, sygnale na semaforze itp. Na szkolenie takich ludzi będzie trzeba wydać ogromne pieniądze i czas. Dzisiaj mamy sytuację, że na maszynistę szkolą w 3 miesiące. Jest to nieporozumienie. - rustsaltz - 13.06.2012 Tak samo jak czarną magią dla człowieka z zewnątrz jest sygnalizacja i znaki tramwajowe, a co najgorsi -o zgrozo!- nie mając początkowo pojęcia o pracy- zjeżdżają pod ziemię i wydobywają węgiel. - maszynista - 13.06.2012 Tylko nie wiem, czy przy dzisiejszych zapóźnieniach związanych z bezpieczeństwem na kolei próbowanie szkolić niedoświadczonych ludzi w 3 miesiące i wysyłać ich za nastawnik powierzając życie ludzi to dobry pomysł. - arvent - 14.06.2012 Spokojnie, nie trzeba być super pasjonatem kolejnictwa, żeby być dobrym maszynistą, zawód jak każdy inny. Sam miałem kolegów co przyszli na kurs pomocnika bez jakiejkolwiek specjalnej wiedzy o kolei, ale w trakcie kursu bardzo dobrze przyswajali materiały i po niedługim czasie nie było widać większej różnicy w wiedzy jaką np. ja miałem. Sygnalizacji się nauczą, zasad prowadzenia ruchu również w takim stopniu jaki trzeba, budowy taboru itp. Nawet część kolegów bardziej znała się na mechanice, więc co z tego, że ja wiedziałem jaka to lokomotywa i jakie ma parametry, jak oni weszli do środka i zaraz domyślali się co do czego służy, a w części maszynowej wiedzieli więcej ode mnie. Gdy przyszedłem do technikum kolejowego, ówczesny dyrektor pasjonat ładnie mi powiedział: że bardzo dużo wiem, ale do kolejarza jeszcze mi "trochę" brakuje ..i miał wtedy rację ![]() - Domio - 14.06.2012 arvent: Wiesz może jak wygląda egzamin końcowy na stanowisko maszynisty ? Chodzi mi o to z czego jest teoria ? i jak wygląda praktyczny ? - arvent - 14.06.2012 Nie wiem więcej niż to, co jest zapisane w rozporządzeniach o licencji i świadectwie maszynisty. :-P Egzamin na licencję, to tylko teoria, test.. Zakres znajdziecie w: Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 18 lutego 2011r. w sprawie licencji maszynisty. Świadectwo maszynisty: Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 18 lutego 2011r. w sprawie świadectwa maszynisty. Niestety sam też nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce. Pewnie i tak w przypadku świadectwa inaczej w każdej firmie. - maszynista - 14.06.2012 Nie ma co się spieszyć z dowiadywaniem się o zdanie egzaminu. Mam nadzieję, że dokupią symulatorów i wtedy zmieni się ilość godzin na symulatorze bo na dzień dzisiejszy to jest śmieszne. - Domio - 14.06.2012 Tak maszynisto ale jak wybieramy się na kolej w przyszłości to warto wiedzieć przykładowe pytania niż ich nie wiedzieć, z tego co słyszałem to dużo wiedza z budowy taboru...który stycznik się zamyka na której pozycji nastawnika... :-) |