Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
[impreza] EN57 z Dęblina do Świerży Górnych - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html)
+--- Dział: IMPREZY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-10.html)
+--- Wątek: [impreza] EN57 z Dęblina do Świerży Górnych (/thread-1483.html)

Strony: 1 2 3 4

- Damian Łódź - 08.11.2011

kaktus, ale za co płacić? za jazdę drogą publiczną? :-)

- kaktus - 08.11.2011

Damian Łódź napisał(a):kaktus, ale za co płacić? za jazdę drogą publiczną? :-)
Po prostu chodzi o kulturalne, zwyczajowe i dobrowolne dorzucenie się do kosztów imprezy.

- Tomasz K. - 08.11.2011

Jakoś podczas dwóch SKR na Śląsku tego nie było...

kaktus, kulturalnie będzie zapłacenie za jazdę drogą publiczną i zapłacenie za paliwo? Że nie wspomnę o akcyzie w paliwie?

- ic_kolobrzeg - 08.11.2011

MK_ŚLĄSK napisał(a):Jakoś podczas dwóch SKR na Śląsku tego nie było...

Widocznie organizatorzy uznali inaczej, ja opieram się na specjalistach od imprez kolejowych w Polsce, którzy akurat nie mieli nic wspólnego z imprezami EN57 po Śląsku, gdzie organizatorzy obiecywali, a później nic z ich obietnic nie było.
Dobra impreza kosztuje i chcecie bądź nie ale trzeba przyjąć to do wiadomości Smile

Czyli od jutra płacimy za to że jeździmy autem wzdłuż torów? Ile? Bo kawałek jeżdżę by wyjechać na drogę asfaltowa?

- Obleśny Szczur - 08.11.2011

Damian, chyba nie zrozumia³e¶ o co chodzi, ¿e siê tak strasznie upierasz przy swoim. Nie chodzi o p³acenie za je¿d¿enie wzd³u¿ torów, ale o ¶cigaj±cych poci±g, którzy tak jak i jad±cy w nim bêd± mu robiæ zdjêcia.

Kuba, ja rozumiem dokładnie, chciałem troszkę przyostrzyć. Ale przykładowo, ktoś z MK robi imprezę powiedzmy Koluszki-Łódź Kaliska, i ktoś jedzie samochodem i robi zdjęcia.. Pytanie: nie może? CBŚ się nim zajmie?

ps. gratuluje Jakubie wygranej w konkursie :-)

- Obleśny Szczur - 09.11.2011

No generalnie nikt siê nim nie zajmie i nikt mu nic nie zrobi. Jak kto¶ przygodny zrobi zdjêcie to spoko, trudno go o cokolwiek winiæ. Tutaj raczej chodzi o to jak siê zachowuj± ludzie, którzy specjalnie przyje¿d¿aj± na takie imprezy, ¿eby pofociæ a reszta za to zap³aci. To nie jest kwestia przymusowego op³acania, bo organizator tak wymaga. Tu siê wszystko raczej rozbija o kwestie moralne i spokój ducha tego, który nie p³aci³ a zaliczy³ wszystkie fotostopy razem z tymi co p³acili.

PS: Dziêkujê :-) Tak btw pyta³em kiedy¶ w £ZPR o podobn± imprezê jak jeszcze Fabryczny by³ u¿ywany, ale stwierdzili, ¿e PLKa na to nie pozwoli...

- przem710 - 09.11.2011

Damian Łódź napisał(a):Kuba, ja rozumiem dokładnie, chciałem troszkę przyostrzyć. Ale przykładowo, ktoś z MK robi imprezę powiedzmy Koluszki-Łódź Kaliska, i ktoś jedzie samochodem i robi zdjęcia.. Pytanie: nie może? CBŚ się nim zajmie?

To już Twoja decyzja, ja na pewno bym się dołożył to już kwestia własnego sumienia, etyki. Ktoś wynajmuje skład płaci za to grubą kasę, a Ty wsiadasz w auto i na żywca chcesz za darmo korzystać, to jest nie fair, stawia Cię w bardzo złym świetle. Rozumiem że będą osoby postronne które na pewno ustawią się na szlaku, ale tego nie da się uniknąć i myślę że to całkiem normalne. Z drugiej strony wieszanie jakiś szmat na lokomotywie czy kiblu w czasie imprezy tylko po to by ktoś inny zrobił zdjęcia jest tak samo głupie jak darmowe żerowanie autem.

- Damian Łódź - 09.11.2011

Sumienie?

Ok, ja nie mówię żeby się nie zrzucić na coś tam, ale mnie chodzi o WYMAGANIE PŁATNOŚCI za jazdę autem wzdłuż pociągu. Tej płatności się wymaga na niektórych imprezach kolejowych. Żenada...

- przem710 - 10.11.2011

Więc wsiadaj w auto jedź i korzystaj, nic nie płacąc. Żenada...

- mikrobart - 10.11.2011

przem710 napisał(a):. Żenada...

Tak obserwuję dyskusję i czas się włączyć - Panowie, nie ma przymusu płacenia za ściganie pociągu specjalnego, kto rzeczywiście chce brać udział w imprezie, ten płaci i jedzie w pociągu. Zrzutka od kierowców jest nieobowiązkowa a raczej taka być powinna - pewnego rodzaju "cegiełka" na pociąg specjalny. Gdybym ścigał jakiś pociąg zapłaciłbym, ale na pewno nie kwotę rzędu 50-60 zł jak wymaga się na niektórych imprezach. Jeśli moje 20-30 zł dobrowolnej zrzuty to za mało, to proponuję jechać nocą i owinąć pociąg w worki plastikowe, ale ja i tak będę pociąg ścigał.

Tyle miałem do powiedzenia, nie kłócić się.

- Damian Łódź - 12.11.2011

Dziś jechałem wzdłuż Regio Sieradz - Łódź Kaliska, odcinkiem drogi krajowej, jutro zamierzam wpłacić na rzecz przewoźnika 1000zł, bo jechałem i widziałem...

PS. z wypłaty chyba mi odciągną.

- Obleśny Szczur - 13.11.2011

Damian, mówisz powa¿nie czy ¿artujesz?

Je¶li mówisz powa¿nie, to znaczy, ¿e kompletnie nie rozumiesz tematu. Je¶li ¿artujesz, to ten ¿art nie jest ju¿ ¶mieszny. Ani trochê.

This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.