Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Rozkład jazdy 2014/2015 - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html)
+--- Dział: ROZKŁAD JAZDY, BILETY I TARYFY PRZEWOZOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-34.html)
+--- Wątek: Rozkład jazdy 2014/2015 (/thread-4205.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

- arekpkp - 03.11.2014

A czy jest szansa na powrót pospiesznego Berlin ZOO - Saratów? Czy wypadl na dobre?

- Poznanski_mech - 03.11.2014

arekpkp, wypadł na dobre.

- Pabianiczanin - 03.11.2014

Ja również Przejrzałem połączenia na stronie PLK w relacjach, które mnie interesują Głównie Łódź Kaliska - Gdynia Główna (Lato) i co mnie zaskoczyło ,nowościami: IR Lazur będzie wyjeżdżał z Łodzi Kaliskiej o 8:11 ,TLK "Wydmy" przez Łódź!!! ,powrót pociągów TLK "Regle" i TLK "Reymont" :-O

- damian20 - 04.11.2014

Od 14 Grudnia ponownie wraca kategoria pociągów IC, a więc to co na stronie PLK w rozkładzie istnieje pod skrótem EIC, od 14 Grudnia będzie to IC.
http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosc ... rCity.html

- KlimaT - 04.11.2014

W sumie jest to dobry pomysł, żeby wyróżnić w rozkładzie, które pociągi obsługiwane są nowymi wagonami.

- Mariusz W. - 04.11.2014

Cytat:Ceny biletów na przejazd będą takie same jak za przejazd pociągami TLK – informuje Beata Czemerajda z biura prasowego PKP Intercity.
To po co w ogóle takie rozróżnienie? Żeby wyróżnić lepsze warunki? Przecież zawsze poszczególne pociągi TLK będą się różniły wagonami, tak było zawsze.

- rustsaltz - 04.11.2014

KlimaT napisał(a):W sumie jest to dobry pomysł, żeby wyróżnić w rozkładzie, które pociągi obsługiwane są nowymi wagonami.
A na dworcu "Łoo, paaanie to intercity, to pewnie drogie w pierony, idę na pekaesa".

- Afrika Bambaataa - 04.11.2014

damian20 napisał(a):Od 14 Grudnia ponownie wraca kategoria pociągów IC, a więc to co na stronie PLK w rozkładzie istnieje pod skrótem EIC, od 14 Grudnia będzie to IC.
http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosc ... rCity.html

Z tego co napisano na stronie Kuriera wynika, że EIC zostaje, natomiast kategoria IC to takie lepsze TLK-i (w cenie TLK-i). Czyli coś w deseń Neptuna, który bodajże 2 RJ temu jeździł na trasie Warszawa - Bydgoszcz - Trójmiasto jako TLK, ale z wagonami z EIC.

Swoją drogą to nie widzę podstaw do tworzenia kolejnej kategorii pociągów, tym bardziej, że moim zdaniem w głowie wielu podróżnych intercity (jako klasa pociągu), jak również ekspres, kojarzy się z biletem, za który trzeba zapłacić przeszło 100 PLN.

- pitagoras23 - 04.11.2014

Jest jedna zasadnicza kwestia, na ile ta nowa kategoria będzie trzymać poziom? A niech się zdarzy jakaś awaria i pojedzie jakiś gorszy wagon? Druga rzecz co na to UE, która narzuciła na zestawianie pewnych składów tylko z nowych wagonów. Piszę o tym, bo dziś np. na Kossaku do Przemyśla widziałem 3 nowe wagony i 2 stare.

- ET40 - 04.11.2014

Po co tworzyć nową kategorię, skoro taryfa ma być ta sama? Chyba, że to przygrywka do planowanej zmiany taryfy na coś pomiędzy tlk a ex/eic, czyli kolejna marketingowa kupa w wykonaniu łabędziej spółki.

- Kolejoman - 04.11.2014

To mogli nazwać TLK Premium żeby nie odstraszało ludzi. Ja się natomiast obawiam czy to nie jest zagrywka w celu wyłączenia części pociągów z ważności Podróżnika. No i ciekawe co będzie z Weekendową Biletomanią (bo ponoć ma być przedłużona tylko na nieco innych zasadach).

- łodzianin - 04.11.2014

Też uważam, że nazwa handlowa TLK Premium byłaby bardziej trafna. Swoją drogą może kiedyś przewoźnik pójdzie po rozum do głowy i zastosuje tę kategorię także dla obecnych ekspresów (EIC) na odcinkach, na których postoje handlowe są częste (np. Warmia z Warszawy do Olsztyna lub Prus/Chrobry do Szczecina). Zmiana kategorii na odcinku nie powinna sprawić większych problemów natury logistycznej.

- hutterdm - 04.11.2014

rustsaltz napisał(a):
KlimaT napisał(a):W sumie jest to dobry pomysł, żeby wyróżnić w rozkładzie, które pociągi obsługiwane są nowymi wagonami.
A na dworcu "Łoo, paaanie to intercity, to pewnie drogie w pierony, idę na pekaesa".

Zgodzę się, przy dzisiejszym chaosie na kolei znaczna część podróżujących, a pewno większość tych niezbyt często podróżujących nie odróżnia pociągu pościesznego od przyspieszonego i "pociągu spółki pekape intersity" od Intercity, co wiele razy słyszałem obok siebie na peronie czy w pociągu.

np:

"-O! O tej masz pociąg PKP Intercity (w sensie TLK)
-K*a, czy Ty nie rozumiesz, że mnie nie stać na PKP Intercity, ja pojadę TLK"

sprzed jakichś 4 lat.

Skoro dwie cizie pomyliły kiedyś obok mnie godzinę 18.01 na plakatowym rozkładzie z 18 stycznia (bo tak się złożyło, że było to 18 stycznia 2008) to co sie dziwić, że jak człowiek usłyszy intercity to sie zacznie zastanawiać, czy chce płacić za bilet.

- KlimaT - 04.11.2014

rustsaltz napisał(a):

Dobry pomysł, żeby wyróżnić. Na temat samej kategorii mam mieszane uczucia.
Równie dobrze mogliby nazwać to TLK+, czy jakąś adnotacją pod rozkładem: Pociąg prowadzony jest zmodernizowanymi wagonami.

- Gżągal - 04.11.2014

Cytat: Ja się natomiast obawiam czy to nie jest zagrywka w celu wyłączenia części pociągów z ważności Podróżnika

Pewnie tak, skoro coś w miarę sprawnie funkcjonuje to wypada to zniszczyć

Cytat:Równie dobrze mogliby nazwać to TLK+, czy jakąś adnotacją pod rozkładem: Pociąg prowadzony jest zmodernizowanymi wagonami.

Jak ktoś wspominał w wątku dobrą nazwą byłoby TLK Premium. Od razu można by próbować skojarzyć pasażerowi, że dopisek "Premium" oznacza wyższy standard pociągu (EIC Premium i TLK Premium).
Choć czy nie lepiej i prościej byłoby po prostu zrobić pociąg TLK i pospieszny?

Od razu dopytam się - czy wspominane przeze mnie pociągi na poprzedniej stronie mają kursować jako IC czy jako EIC?