![]() |
Czy sie oplaca..? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Czy sie oplaca..? (/thread-5832.html) Strony:
1
2
|
RE: Czy sie oplaca..? - Ptrrk - 10.03.2017 (10.03.2017, 13:37)PeKaP napisał(a): Na chwilę obecną wszyscy przewoźnicy poszukują maszynistów z uprawnieniami, takich każdy weźmie z otwartymi rękami. Rekrutacja w Cargo zakończyła sie już i kilkuset stażystów przyjęli i są zapchani na kolejne 2-3 lata. Akurat wtedy stażyści zakończą świadectwo i będą mogli samodzielnie jeździć i zajmą miejsce za kolejnych emerytów w tym okresie. A jeśli chodzi o sytuację stażystów u przewoźników towarowych to koledzy nie mąćcie w głowach cywilom..realia są takie: szkolenie trwa nawet do 3 lat!!! A zarobek w tym okresie na początku przez ok roku jest w granicach 1500zł na rękę a pod koniec szkolenie nie więcej niż 2000zł . I weź tu przeżyj w tym czasie..chyba na garnuszku rodziców będąc łebkiem 21 letnim.. Kolejna fala naboru na stażystów powinna być za ok 3-4 lata bo wtedy potężna grupa osób zdobędzie prawa emerytalne i ucieknie bez zastanowienia... Stary.. to rzuca nowe swiatlo na koleje. Mowisz ze az tak zle ? Koleje to fajna sprawa jak sie patrzy z mojego punktu widzenia bo podoba mi sie to. Ale no nie wiem jak to od wewnatrz wyglada. Kurcze nie chcialbym wybulic 6 tys na licencje i nic nie miec po tym troche lipa by byla. RE: Czy sie oplaca..? - PeKaP - 11.03.2017 (10.03.2017, 16:19)Ptrrk napisał(a):(10.03.2017, 13:37)PeKaP napisał(a): Na chwilę obecną wszyscy przewoźnicy poszukują maszynistów z uprawnieniami, takich każdy weźmie z otwartymi rękami. Rekrutacja w Cargo zakończyła sie już i kilkuset stażystów przyjęli i są zapchani na kolejne 2-3 lata. Akurat wtedy stażyści zakończą świadectwo i będą mogli samodzielnie jeździć i zajmą miejsce za kolejnych emerytów w tym okresie. A jeśli chodzi o sytuację stażystów u przewoźników towarowych to koledzy nie mąćcie w głowach cywilom..realia są takie: szkolenie trwa nawet do 3 lat!!! A zarobek w tym okresie na początku przez ok roku jest w granicach 1500zł na rękę a pod koniec szkolenie nie więcej niż 2000zł . I weź tu przeżyj w tym czasie..chyba na garnuszku rodziców będąc łebkiem 21 letnim.. Kolejna fala naboru na stażystów powinna być za ok 3-4 lata bo wtedy potężna grupa osób zdobędzie prawa emerytalne i ucieknie bez zastanowienia... No ale kolego tak to wygląda..slyszałem o osobach które zapłaciły za licencję , przyszły do Cargo i odesłali ich z kwitkiem bo mają zapełnione wakaty młodymi a nawet kto wie czy nie na wyrost patrząc,że w prawie każdej loko można zauważyć podwójną obsadę..czyli patrz mechanik ze stażystą przeważnie... RE: Czy sie oplaca..? - Ptrrk - 11.03.2017 (11.03.2017, 10:27)PeKaP napisał(a):(10.03.2017, 16:19)Ptrrk napisał(a):(10.03.2017, 13:37)PeKaP napisał(a): Na chwilę obecną wszyscy przewoźnicy poszukują maszynistów z uprawnieniami, takich każdy weźmie z otwartymi rękami. Rekrutacja w Cargo zakończyła sie już i kilkuset stażystów przyjęli i są zapchani na kolejne 2-3 lata. Akurat wtedy stażyści zakończą świadectwo i będą mogli samodzielnie jeździć i zajmą miejsce za kolejnych emerytów w tym okresie. A jeśli chodzi o sytuację stażystów u przewoźników towarowych to koledzy nie mąćcie w głowach cywilom..realia są takie: szkolenie trwa nawet do 3 lat!!! A zarobek w tym okresie na początku przez ok roku jest w granicach 1500zł na rękę a pod koniec szkolenie nie więcej niż 2000zł . I weź tu przeżyj w tym czasie..chyba na garnuszku rodziców będąc łebkiem 21 letnim.. Kolejna fala naboru na stażystów powinna być za ok 3-4 lata bo wtedy potężna grupa osób zdobędzie prawa emerytalne i ucieknie bez zastanowienia... Ja sie na te koleje Dolnoslaskie nastawiam. U mnie w malopolsce szukaja juz ludzi ktorzy sa maszynistami. Na slask nie jest daleko to mozna sie przeprowadzic zawsze. Tylko pytanie jaka jest szansa ze mnie przyjma jak juz licencje zrobie. ![]() RE: Czy sie oplaca..? - Lokermat - 11.03.2017 (11.03.2017, 10:27)PeKaP napisał(a):(10.03.2017, 16:19)Ptrrk napisał(a):(10.03.2017, 13:37)PeKaP napisał(a): Na chwilę obecną wszyscy przewoźnicy poszukują maszynistów z uprawnieniami, takich każdy weźmie z otwartymi rękami. Rekrutacja w Cargo zakończyła sie już i kilkuset stażystów przyjęli i są zapchani na kolejne 2-3 lata. Akurat wtedy stażyści zakończą świadectwo i będą mogli samodzielnie jeździć i zajmą miejsce za kolejnych emerytów w tym okresie. A jeśli chodzi o sytuację stażystów u przewoźników towarowych to koledzy nie mąćcie w głowach cywilom..realia są takie: szkolenie trwa nawet do 3 lat!!! A zarobek w tym okresie na początku przez ok roku jest w granicach 1500zł na rękę a pod koniec szkolenie nie więcej niż 2000zł . I weź tu przeżyj w tym czasie..chyba na garnuszku rodziców będąc łebkiem 21 letnim.. Kolejna fala naboru na stażystów powinna być za ok 3-4 lata bo wtedy potężna grupa osób zdobędzie prawa emerytalne i ucieknie bez zastanowienia... Takie 2 małe uwagi wniosę co do prywatnych przewoźników towarowych. Po pierwsze w niektórych firmach na początku szkolenia można jednak zarobić więcej niż te 1500zł nawet powyżej 2000 na rękę. Po drugie 2 osobowa obsada loka w takich firmach składa się zazwyczaj z maszynisty i rewidenta/ustawiacza który to jest potrzebny do wyprawienia pociągu/wstawienia na punkt załadunkowy/rozładunkowy na bocznicach. Faktem jest że te 2 osoby zazwyczaj są maszynistami/rewidentami/ustawiaczami/kierownikiem pociągu w jednym. Po prostu prywaciarz prócz maszynisty zrobi Ci kilka innych uprawnień. ![]() RE: Czy sie oplaca..? - PeKaP - 11.03.2017 Zgadzam się z powyższym,miałem na myśli sytuację w Cargo..tak jeśli ujrzysz 2 osoby to są to masz. plus staż. |