![]() |
Czy mogę zostać maszynistą? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Czy mogę zostać maszynistą? (/thread-4405.html) |
- jutu - 17.08.2014 Tak,tak, wiem ze aby uzyskac licencje maszynisty wystarczy wyksztalcenie zawodowe i niekoniecznie techniczne. Ale...uzyskanie pracy to inna bajka... np. W pkp cargo prz3d chwila czytalem, ze wymagaja wyksztalcenia technicznego :-( - rustsaltz - 17.08.2014 Natomiast przyjmuje się również osoby bez takiego wykształcenia ![]() - przem710 - 17.08.2014 Idzi i zapytaj u źródła, w czym problem? O ile mi wiadomo Cargo przyjmuje wszystkich. - jutu - 21.08.2014 Panowie, a powiedzcie mi jeszcze jakmtomjest z tym swiadectwem maszynisty. Tzn po licencji udaje sie do przewoznika, ktory mnie przyjmuje i podpisuje z nimi tzw. Lojalke? Tzn po uzyskaniu bede dla nich pracowal przez 2,3,4 lat? Zdarza sie tak, ze po uzyskaniu swiadectwa przewoznik nie przedluza umowy ? Troche byloby to nielogiczne.. no ale roznie to bywa z logiką. Pozdrawiam - mixer - 21.08.2014 Może Ci nie przedłużyć tak jak może Ci kiedyś wypowiedzieć umowę ze względu na to że nie ma pociągów i tylu maszynistów jemu nie potrzeba. Wszystko się może zdarzyć. A na ile lojalkę dostaniesz to już sprawa pracodawcy. W IC lojalkę daja na 3 lata od zdania egzaminu na świadectwo maszynisty. - janek21 - 21.08.2014 Jak nie podpadniesz, to nikt Cię nie zwolni. ;-) - rustsaltz - 21.08.2014 Lojalki na wiecej jak 3 lata nie dostaniesz. - jutu - 23.08.2014 Widze maly "haczyk" Swiadectwo wystawia przewoznik na dany tabor i dana infrastrukturę kolejowa...czyli co..szkole sie np w Pkp cargo i po lojalce, chcialbym zmienic przewoznika na np pkp ic to znowu rok mnie szkola za smieszne pieniadze? - mixer - 23.08.2014 Rok może i nie. Poczytaj rozporządzenie dt. świadectwa maszynista. Kilka miesięcy może zejść podczas tego szkolenia. a pracodawca przedstawi ci warunki płacy i wtedy zarabiasz w zasadzie podstawę i jakieś dodatki np węgiel, wysługe itp. - przem710 - 24.08.2014 To zależy na jaką serię otrzymasz autoryzację w Cargo, natomiast zrobienie autoryzacji na inną serie nie jest tak skomplikowane jak uzyskanie licencji. - mixer - 24.08.2014 Ale po zdaniu egzaminu na świadectwo maszynisty po jakimś czasie przychodzi nowy wóz i robisz na niego autoryzację to nie tak jak kiedyś kilka godzinek i jazda. Teraz to wygląda trochę gorzej, ileś tam godzin teorii, jazda i egzamin. Ze znajomością linii kolejowej niby nic się nie zmieniło ale po zapoznaniu (4jazdy) masz jeszcze piątą jako egzamin. - rustsaltz - 24.08.2014 Wyraźnie, zależy to od konkretnego zakładu ![]() - jutu - 28.08.2014 Zdolny! Przeszedlem pozytywnie komisje lekarską ![]() Nastepne badania zz dwa lata, wiec na swiadectwo maszynisty , czyli przy dobrych wiatrach za jakies 3 miesiace znowu bede musial robic badania? [ Dodano: 2014-08-28, 16:12 ] Dodam jeszcze ze powiedziala mi tak pani z recepcji...troche sie zdziwilem, bo czzym mialy sie roznic badania na licencje od swaidectwa? - rustsaltz - 28.08.2014 Będziesz miał kolejne na świadectwo, dokładnie te same badania. Nie pytaj dlaczego tak jest, przyzwyczajaj się do braku logiki i koordynacji działań. Gdzie robisz licencję? - jutu - 28.08.2014 Rzeczywiscie to nielogiczne ... Ciekawe czy komus zdarzyło sie ze na licencje uzyskal orzeczenie lekarskie pozytywne, a pozniej na swiadectwo negatywne... Licencje bede robil na slasku w Zabrzu ![]() |