Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Czy mogę zostać maszynistą? - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html)
+--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html)
+--- Wątek: Czy mogę zostać maszynistą? (/thread-4405.html)

Strony: 1 2 3

- jutu - 17.08.2014

Tak,tak, wiem ze aby uzyskac licencje maszynisty wystarczy wyksztalcenie zawodowe i niekoniecznie techniczne. Ale...uzyskanie pracy to inna bajka... np. W pkp cargo prz3d chwila czytalem, ze wymagaja wyksztalcenia technicznego :-(

- rustsaltz - 17.08.2014

Natomiast przyjmuje się również osoby bez takiego wykształcenia Wink

- przem710 - 17.08.2014

Idzi i zapytaj u źródła, w czym problem? O ile mi wiadomo Cargo przyjmuje wszystkich.

- jutu - 21.08.2014

Panowie, a powiedzcie mi jeszcze jakmtomjest z tym swiadectwem maszynisty.
Tzn po licencji udaje sie do przewoznika, ktory mnie przyjmuje i podpisuje z nimi tzw. Lojalke? Tzn po uzyskaniu bede dla nich pracowal przez 2,3,4 lat? Zdarza sie tak, ze po uzyskaniu swiadectwa przewoznik nie przedluza umowy ? Troche byloby to nielogiczne.. no ale roznie to bywa z logiką.
Pozdrawiam

- mixer - 21.08.2014

Może Ci nie przedłużyć tak jak może Ci kiedyś wypowiedzieć umowę ze względu na to że nie ma pociągów i tylu maszynistów jemu nie potrzeba. Wszystko się może zdarzyć.

A na ile lojalkę dostaniesz to już sprawa pracodawcy. W IC lojalkę daja na 3 lata od zdania egzaminu na świadectwo maszynisty.

- janek21 - 21.08.2014

Jak nie podpadniesz, to nikt Cię nie zwolni. ;-)

- rustsaltz - 21.08.2014

Lojalki na wiecej jak 3 lata nie dostaniesz.

- jutu - 23.08.2014

Widze maly "haczyk"
Swiadectwo wystawia przewoznik na dany tabor i dana infrastrukturę kolejowa...czyli co..szkole sie np w Pkp cargo i po lojalce, chcialbym zmienic przewoznika na np pkp ic to znowu rok mnie szkola za smieszne pieniadze?

- mixer - 23.08.2014

Rok może i nie. Poczytaj rozporządzenie dt. świadectwa maszynista. Kilka miesięcy może zejść podczas tego szkolenia. a pracodawca przedstawi ci warunki płacy i wtedy zarabiasz w zasadzie podstawę i jakieś dodatki np węgiel, wysługe itp.

- przem710 - 24.08.2014

To zależy na jaką serię otrzymasz autoryzację w Cargo, natomiast zrobienie autoryzacji na inną serie nie jest tak skomplikowane jak uzyskanie licencji.

- mixer - 24.08.2014

Ale po zdaniu egzaminu na świadectwo maszynisty po jakimś czasie przychodzi nowy wóz i robisz na niego autoryzację to nie tak jak kiedyś kilka godzinek i jazda. Teraz to wygląda trochę gorzej, ileś tam godzin teorii, jazda i egzamin.
Ze znajomością linii kolejowej niby nic się nie zmieniło ale po zapoznaniu (4jazdy) masz jeszcze piątą jako egzamin.

- rustsaltz - 24.08.2014

Wyraźnie, zależy to od konkretnego zakładu Wink

- jutu - 28.08.2014

Zdolny! Przeszedlem pozytywnie komisje lekarską Smile
Nastepne badania zz dwa lata, wiec na swiadectwo maszynisty , czyli przy dobrych wiatrach za jakies 3 miesiace znowu bede musial robic badania?

[ Dodano: 2014-08-28, 16:12 ]
Dodam jeszcze ze powiedziala mi tak pani z recepcji...troche sie zdziwilem, bo czzym mialy sie roznic badania na licencje od swaidectwa?

- rustsaltz - 28.08.2014

Będziesz miał kolejne na świadectwo, dokładnie te same badania. Nie pytaj dlaczego tak jest, przyzwyczajaj się do braku logiki i koordynacji działań. Gdzie robisz licencję?

- jutu - 28.08.2014

Rzeczywiscie to nielogiczne ...
Ciekawe czy komus zdarzyło sie ze na licencje uzyskal orzeczenie lekarskie pozytywne, a pozniej na swiadectwo negatywne...
Licencje bede robil na slasku w Zabrzu Smile