Zemsta stoi w miejscu do którego w bia³y dzieñ trudno siê dostaæ, poniewa¿ krêci siê tam sporo sokistów. Ledwo uda³o mi siê podej¶æ do niej celem zrobienia zdjêcia nie mówi±c o wchodzeniu na ni± i grzebanie przy drzwiach. Wtedy od razu oble¼li by mnie jak zwykle zajmuj±cy siê nie tym co potrzeba panowie soki¶ci. T³umaczenia, ¿e chcia³em j± zamkn±æ raczej by ich nie przekona³y i oskar¿yli by mnie o w³amywanie siê do loka. Nawet na moim zdjêciu SP32-148 (jest ono zarówno w tym w±tku jak i w encyklopedii) widaæ lekko uchylone drzwi. Chcia³em o to zapytaæ na szopie, ale nikogo nie zasta³em, a brama by³a zamkniêta.
Cytat:
Jutro tam zadzwoniê, by j± zamknêli.
Mo¿e wtedy racz± j± zamkn±æ.
Cytat:
Oki, jak nie zapomnê to jutro wezmê. Jak co¶ to pode¶lê skany. W 2004r. jeszcze nie pracowa³em, ale je¼dzi³em na nich z maszynistami. Okres nauki obs³ugi lokomotyw. W opisie chyba by³y wymienione usterki, wiêc wszystko bêdziesz mia³. Zapytam instruktora co czêsto pada³o on bêdzie lepiej pamiêta³
Jeszcze raz dziêki . Bardzo mnie ciekawi temat ich usterek.
Cytat:
Spokojnie Che³m to nie ¦l±sk tu tak masowo nie kradn± z³omu. Zreszt± w tamtym miejscu jest w miarê bezpieczna nie ma bezpo¶redniego doj¶cia z drogi.
Mnie przynajmniej nie chodzi³o o kradzie¿ z³omu, lecz o "po¿yczanie" czê¶ci do innych loków.
Swoj± drog± to zemsta stoi w takim miejscu, ¿e równie dobrze kto¶ po zmroku móg³by podjechaæ przys³owiowym ¯ukiem na t± poblisk± rampê i po cichu wszystko z niej powynosiæ i soki¶ci na peronach nie byliby w stanie niczego po ciemku dostrzec. Lepiej niech j± zamkn±. Ko³o mnie, w szopie Skar¿ysko Kamienna Pó³noc ka¿dy odstawiony lok jest zamkniêty, zaplombowany i dodatkowo przewa¿nie maj± przyspawany kawa³ek blaszki do drzwi aby nie mo¿na by³o ich otworzyæ.
Cze¶æ. Mam ksi±¿ki, lecz nie wszystkie. Brakuje mi dokumentacji robionej przez PKP i ksi±¿ki "Obs³uga i utrzymanie lokomotywy spalinowej serii SP32" Tom 3 opisuj±cej utrzymanie i naprawy. Posiadam za to Tom 1a opisuj±cy opis budowy i dzia³ania, Tom 1b pokazuj±cy rysunki i schematy i Tom 2 opisuj±cy obs³ugê i eksploatacjê. Postaram siê za³atwiæ to co mi brakuje. Ksi±¿ki które posiadam s± wydane przez producenta. Chêtnie bym je poskanowa³ lecz to by trochê zajê³o bo musia³bym zeskanowaæ a¿ 460 stron! Jak bêdê mia³ czas to je poskanuje. A jak bêdziesz chcia³ sobie je za³atwiæ to musisz je¼dziæ po szopach gdzie stacjonowa³y te loki i pytaæ o ksi±¿ki maszynistów i instruktorów. Wracaj±c do tematu 148-ki to od rana dzwoni³em lecz siê nie dodzwoni³em. Bêdê próbowa³ jeszcze jutro. No jak soki siê krêc± to lepiej nie ryzykowaæ. Mogliby oskar¿yæ Ciê o w³amanie kradzie¿. A po s±dach chodziæ sie nie op³aca. Lecz jakby¶ poszed³ do nich i pogada³ to mo¿e nie by³oby problemów ¿eby¶ chodzi³ po torowisku. Teraz soki s± bardziej ugodowi. Szopa w Che³mie nie jest chyba czynna. Najlepiej by³oby Ci i¶æ do dyspozytorni i tam powiadomiæ odpowiednie s³u¿by o zaistnia³ej sytuacji. Po¿yczanie czê¶ci z lokomotywy do lokomotywy jest obecnie bardzo rozpowszechnione bo wykorzystuje siê stare czê¶ci a nie kupuje nowych i to jest ograniczenie kosztów zwi±zanych z utrzymaniem. Dla mnie jest to b³±d. Pó¼niej s± problemy z czê¶ciami bo nikt tego nie zamawia³ to zaprzestaje sie produkcji, a pó¼niej p³acz bo za drogie czê¶ci a jak nie to bierze sie z innych lokomotyw. Byæ mo¿e ona ju¿ nie ma po³owy czê¶ci i dlatego s± drzwi otwarte. A to z³odziej a to kolejarz co¶ we¼mie. Lokomotywy które s± odstawione powinny byæ zamkniête i powinna byæ blaszka. Lecz od blaszek i plomb siê teraz odchodzi. Teraz wystarczy zamkn±æ na kwadrata lub zamek.
Szopa w Che³mie jest jak najbardziej czynna. I raczej bêdzie czynna aby obs³ugiwaæ szeroki tor.
Cytat:
Teraz soki s± bardziej ugodowi.
W Che³mie s± trochê inne realia.
No to dziwne ¿e nikt telefonu nie odbiera³ na szopie. Numer mam 100% dobry. Polecam zg³aszaæ im ka¿de focenie. Wtedy nic nie gadaj± ¿e kto¶ chodzi po torowisku.
Szopa w Che³mie jest jak najbardziej czynna. I raczej bêdzie czynna aby obs³ugiwaæ szeroki tor.
Cytat:
Teraz soki s± bardziej ugodowi.
W Che³mie s± trochê inne realia.
No to dziwne ¿e nikt telefonu nie odbiera³ na szopie. Numer mam 100% dobry. Polecam zg³aszaæ im ka¿de focenie. Wtedy nic nie gadaj± ¿e kto¶ chodzi po torowisku.
Tak jak ju¿ chyba pisa³em w dziale o kolejowych wyjazdach i kó³eczkach szopa jest czynna, ale zasta³em zamkniêt± na k³ódkê bramê (teren jest ogrodzony). Nie by³o na jej terenie nikogo, a mimo tego przed hal± sta³o kilka odpalonych Tamar i zimna EP08-012.
Co do sokistów- ja jako¶ zawsze mam "szczê¶cie" trafiæ na upierdliwych. Wolê siê od nich trzymaæ z daleka.
Cytat:
Najlepiej by³oby Ci i¶æ do dyspozytorni i tam powiadomiæ odpowiednie s³u¿by o zaistnia³ej sytuacji.
Nie mia³em czasu. Musia³em siê spieszyæ na poci±g do Lublina.
Tak jak ju¿ chyba pisa³em w dziale o kolejowych wyjazdach i kó³eczkach szopa jest czynna, ale zasta³em zamkniêt± na k³ódkê bramê (teren jest ogrodzony). Nie by³o na jej terenie nikogo, a mimo tego przed hal± sta³o kilka odpalonych Tamar i zimna EP08-012. Co do sokistów- ja jako¶ zawsze mam "szczê¶cie" trafiæ na upierdliwych. Wolê siê od nich trzymaæ z daleka. Nie mia³em czasu. Musia³em siê spieszyæ na poci±g do Lublina.
My¶la³em, ¿e szopa jest zamkniêta. Jak Tamary by³y odpalone to na pewno byli na niech maszyni¶ci. Soki¶ci mo¿e i s± upierdliwi, ale te¿ s± lud¼mi. Da radê siê z nimi dogadaæ. Na pocz±tek ³adnie podej¶æ, przywitaæ siê i zaci±gn±æ do rozmowy. Jakby¶ powiedzia³ sk±d przyjecha³e¶ (mów zawsze, ¿e z daleka, z drugiego koñca Polski), po co, wtedy by zmiêkli i by Ci pozwolili i¶æ sfotografowaæ, albo by poszli z Tob±. Wtedy bez niczego by¶ wszed³ na loka, nawet do ¶rodka. Ja jak by³em MK, to tak robi³em i zawsze da³o radê siê dogadaæ. Dzisiaj znowu dzwoni³em, lecz nikt nie odebra³:( Mo¿e kiedy¶ w koñcu odbior±.
[ Dodano: 2012-02-21, 19:11 ]
Dozer napisa³/a:
Mo¿e to i lepiej, ¿e nie spotka³e¶ sokistów w Che³mie, bo s± uprzedzeni do osób fotografuj±cych.
Czytaj post wy¿ej i mo¿esz to stosowaæ. Sposób wypróbowany.
Co do sokistów- nie trzeba wszystkich wrzucaæ do jednego worka, niektórzy to porz±dni ludzie, a niektórzy to za przeproszeniem czepialskie buraki. Przyk³ad fajnych sokistów- bêd±c kiedy¶ w Nowym S±czu na stacji sta³ lu¼ny ET21. W ¿aden sposób nie mog³em mu zrobiæ zdjêcia z peronu- raz ¿e sta³ pod s³oñce, a dwa, ¿e zas³ania³y go s³upy. Za³o¿y³em wiêc kamizelkê odblaskow±, rozejrza³em siê czy nic nie jedzie i czy w pobli¿u nie ma sokistów lub ochroniarzy i przeszed³em przez dwa tory celem zrobienia zdjêcia. W tym samym momencie ni st±d ni z ow±d wyskoczy³o dwóch sokistów. Kazali mi zej¶æ z torów i zapytali po co zszed³em z peronów. Odpowiedzia³em, ¿e jestem mi³o¶nikiem i przyjecha³em specjalnie z Kielc sfotografowaæ "sputniki", bo u mnie ich nie ma. Pogadali¶my jeszcze chwilê, polecili mi ¿ebym pojecha³ do Tarnowa, bo tam sta³o du¿o wraków ET21 po czym ka¿dy poszed³ w swoj± stronê. Natomiast u mnie, w woj. ¦wiêtokrzyskim takie co¶ by³oby nie do pomy¶lenia. Soki¶ci na widok aparatu od razu przylatuj± z idiotycznymi tekstami, ¿e w miejscach publicznych nie wolno robiæ zdjêæ, a potem ¶ledz± ka¿dy ruch cz³owieka patrz±c siê jak na z³odzieja. Mnie i tak zawsze udawa³o siê wybroniæ od mandatów, ale kilku innych focistów ukarali.
A tak w ogóle to skoñczmy ten offtop
Wracaj±c do tematu zemst- ustali³em numery zajête przez Kolmex w 2004r. By³y to:
002
006
007
010
012
015
019
022
024
025
026
028
029
032
033
034
037
038
040
045
047
049
056
061
063
066
069
070
071
074
082
083
085
088
089
090
091
093
095
097
099
105
106
107
108
111
114
115
116
117
118
119
120
121
123
124
133
136
137
138
139
140
141
143
144
145
Teraz muszê ustaliæ:
-które trafi³y pó¼niej do Pi³y
-które zosta³y pociête w Warszawie
-które zosta³y skasowane w Porcie Miejskim
Co do sokistów- nie trzeba wszystkich wrzucaæ do jednego worka, niektórzy to porz±dni ludzie, a niektórzy to za przeproszeniem czepialskie buraki. Soki¶ci na widok aparatu od razu przylatuj± z idiotycznymi tekstami, ¿e w miejscach publicznych nie wolno robiæ zdjêæ, a potem ¶ledz± ka¿dy ruch cz³owieka patrz±c siê jak na z³odzieja. Mnie i tak zawsze udawa³o siê wybroniæ od mandatów, ale kilku innych focistów ukarali. Wracaj±c do tematu zemst- ustali³em numery zajête przez Kolmex w 2004r.
Co do sokistów masz racjê ka¿dy jest inny. Jak nie mo¿na robiæ zdjêæ w miejscach publicznych. Chyba s± ¶mieszni. Nie ma ustawy zakazuj±cej fotografowania, a po drugie nie ma tabliczek. A je¶li s± to tylko dlatego ¿e s± ozdob±. Niech sobie patrz± jak chc± mnie to nie interesuje. Nie mog± daæ mandatu za fotografowanie, jedynie za picie alkoholu i palenie papierosów w miejscach publicznych, a tak¿e za chodzenie po torowisku i chodzenie w mundurze czyli podszywanie siê pod pracownika, za¶miecanie. Ja bym mandatu za fotografowanie nie przyj±³ wo³a³bym mieæ sprawê w s±dzie, bo i tak wygrasz.. Wracaj±c do tematu zemst. S³owo "zajête" jest za bardzo nie na miejscu. Bo jakie d³ugi Cargo by mia³o wobec Kolmexu. Dzisiaj powpisujê zemsty o których co¶ wiem.
S³owo "zajête" jest za bardzo nie na miejscu. Bo jakie d³ugi Cargo by mia³o wobec Kolmexu.
No w³a¶nie ta sprawa zawsze mnie ciekawi³a i do koñca nie wiem na jakiej podstawie odkurzacze trafi³y do Kolmexu. U¿ywam terminu "zajête" dlatego, ¿e na zemstach widnia³y karteczki z napisem "zajête/zabezpieczone". Widaæ to np. na tym zdjêciu (pod tabliczkami):
http://www.nadodrze.stref.../slides/143.htm
Cytat:
Jak nie mo¿na robiæ zdjêæ w miejscach publicznych. Chyba s± ¶mieszni. Nie ma ustawy zakazuj±cej fotografowania, a po drugie nie ma tabliczek.
Ja o tym wiem. Nie mniej jednak siê czepiaj± i co ja na to poradzê. Przyk³adowo- mój kolega robi³ zdjêcia na CMK. Sta³ ok. 20m od torów, a na dodatek na ulicy. Podjecha³ patrol SOK i zacz±³ mu wmawiaæ, ¿e to teren kolejowy (a by³a to zwyk³a droga po której je¼dzi³y samochody i chodzili ludzie) i chcieli mu wypisaæ mandat. Ledwo siê wybroni³ gro¿±c s±dami.
napisa³/a:
No w³a¶nie ta sprawa zawsze mnie ciekawi³a i do koñca nie wiem na jakiej podstawie odkurzacze trafi³y do Kolmexu. U¿ywam terminu "zajête" dlatego, ¿e na zemstach widnia³y karteczki z napisem "zajête/zabezpieczone". Widaæ to np. na tym zdjêciu (pod tabliczkami): http://www.nadodrze.stref.../slides/143.htm
W 1999r. zosta³a powo³ana spó³ka pod nazw± Konsorcjum Taborowe. Konsorcjum zajmowa³o siê obrotem taboru kolejowego a tak¿e modernizacj±. Ju¿ wtedy PKP posiada³o prawie 90% tej spó³ki. Od 2002r spó³ka zaczê³a byæ w likwidacji. Likwidator spó³ki w 2004r sprzeda³ 87lokomotyw SP32 i 120 specjalistycznych wagonów spó³ce Kolmex. Naklejki odnosi³y siê do tego i¿ ZNTK Poznañ nie chcia³ ich zwróciæ w³a¶cicielowi. Wtedy to w eskorcie Policji by³y naklejane informacje ¿e lokomotywy s± kogo¶ w³asno¶ci±. A tak¿e ¿e sa zabezpieczone przed kradzie¿± czê¶ci przed ZNTK.
gornik357 napisa³/a:
napisa³/a:
Ja o tym wiem. Nie mniej jednak siê czepiaj± i co ja na to poradzê. Przyk³adowo- mój kolega robi³ zdjêcia na CMK. Sta³ ok. 20m od torów, a na dodatek na ulicy. Podjecha³ patrol SOK i zacz±³ mu wmawiaæ, ¿e to teren kolejowy (a by³a to zwyk³a droga po której je¼dzi³y samochody i chodzili ludzie) i chcieli mu wypisaæ mandat. Ledwo siê wybroni³ gro¿±c s±dami.
No ty nic na to nie poradzisz. Na drodze nic nie mog± mu zrobiæ. Zawsze 5m od toru to teren kolejowy. Reszta jest pañstwowa lub prywatna. Ja bym nie przyj±³ mandatu. Wystarczy spisaæ nr z odznaki i zrobiæ dym temu soki¶cie albo wyprowadziæ go z b³êdu. Nawet jak kto¶ sie nie zna na przepisach to lepiej chocia¿ udawaæ i znaæ minimum.
Likwidator spó³ki w 2004r sprzeda³ 87lokomotyw SP32 i 120 specjalistycznych wagonów spó³ce Kolmex.
87? My¶la³em do tej pory, ¿e 66, bo tyle SP32 sta³o w porcie miejskim. To co siê dzia³o z pozosta³ymi 21?
No, niestety a¿ tyle Kolmex kupi³ i zez³omowa³ pagug. 66 papug by³o w porcie, 18 posz³o na modernizacje, 2 zosta³y bezprawnie pociête przez ZNTK Poznañ, lecz nie znam historii ostatniej. Postaram siê tego dowiedzieæ.
[ Dodano: 2012-02-24, 10:13 ]
Uda³o mi siê dowiedzieæ, ¿e ostatnia lokomotywa nie nadawa³a siê do jazdy ani do transportu. Z tego powodu Kolmex podj±³ rych³± decyzjê, ¿e trzeba j± poci±æ. Zosta³a ona pociêta na terenie ZNTK Poznañ. Wiêc, zagadka ostatniej lokomotywy zosta³a rozwi±zana.
No, niestety a¿ tyle Kolmex kupi³ i zez³omowa³ pagug. 66 papug by³o w porcie, 18 posz³o na modernizacje, 2 zosta³y bezprawnie pociête przez ZNTK Poznañ, lecz nie znam historii ostatniej. Postaram siê tego dowiedzieæ.
Numery 015, 033, 061, 066, 070, 071, 120, 139, 144, 145 (10szt) w 2009 pojecha³y do Pi³y na modernizacje. Do³±czy³y do nich w 2010 numery 024, 025, 037, 056, 069, 091, 114, 136 (8szt). W 2009 pojazdy 002, 026, 028, 034, 038, 082, 108, 117, 119, 140 (10szt) pojecha³y do Warszawy, gdzie zosta³y zez³omowane. Pozosta³e wraki pociête we Wroc³awiu to numery: 006, 007, 010, 012, 019, 022, 029, 032, 040, 045, 047, 049, 063, 074, 083, 085, 088, 089, 090, 093, 095, 097, 099, 105, 106, 107, 111, 115, 116, 118, 121, 123, 124, 133, 137, 138, 141, 143 (38szt), co daje ³±cznie 66szt.
Tak wiêc niestety nie masz racji, bo 18szt przeznaczonych do modernizacji to pojazdy nale¿±ce do grupy tych 66 stoj±cych w porcie miejskim, a nie jakie¶ oddzielne.
[ Dodano: 2012-02-24, 15:12 ] EDIT
Uda³o mi siê ustaliæ jak w koñcu wygl±da³a sprawa SP32 w Kolmexie.
http://www.rynek-kolejowy...07/0407_026.htm
W tym artykule wszystko jest wyja¶nione. Kolmex naby³ 87 lokomotyw z czego 66 jako sprawne, z przeznaczeniem do modernizacji, oraz 21 wraków po cenie z³omu.
Numery 015, 033, 061, 066, 070, 071, 120, 139, 144, 145 (10szt) w 2009 pojecha³y do Pi³y na modernizacje. Do³±czy³y do nich w 2010 numery 024, 025, 037, 056, 069, 091, 114, 136 (8szt). W 2009 pojazdy 002, 026, 028, 034, 038, 082, 108, 117, 119, 140 (10szt) pojecha³y do Warszawy, gdzie zosta³y zez³omowane. Pozosta³e wraki pociête we Wroc³awiu to numery: 006, 007, 010, 012, 019, 022, 029, 032, 040, 045, 047, 049, 063, 074, 083, 085, 088, 089, 090, 093, 095, 097, 099, 105, 106, 107, 111, 115, 116, 118, 121, 123, 124, 133, 137, 138, 141, 143 (38szt), co daje ³±cznie 66szt.
Tak wiêc niestety nie masz racji, bo 18szt przeznaczonych do modernizacji to pojazdy nale¿±ce do grupy tych 66 stoj±cych w porcie miejskim, a nie jakie¶ oddzielne.
[ Dodano: 2012-02-24, 15:12 ] EDIT
Uda³o mi siê ustaliæ jak w koñcu wygl±da³a sprawa SP32 w Kolmexie.
http://www.rynek-kolejowy...07/0407_026.htm
W tym artykule wszystko jest wyja¶nione. Kolmex naby³ 87 lokomotyw z czego 66 jako sprawne, z przeznaczeniem do modernizacji, oraz 21 wraków po cenie z³omu.
Ja te informacje posiadam od osoby, która pracowa³a w Konsorcjum. To on mówi³ co by³o z zemstami. I to on wprowadzi³ mnie w b³±d a ja was. Dziêki za wyprowadzenie z b³edu. Ale ju¿ wszystko mamy wyja¶nione.
_________________ Pomocnik maszynisty w PKP Cargo. Poszukujesz instrukcji, przepisów, dokumentów. Pisz na pw.
PL-PKP Cargo
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum