Wys³any: 2012-02-14, 19:51 (RELACJA) Zimowe kó³ko po lubelszczy¼nie
W tamtym roku nie opisywa³em tu swoich wyjazdów. Postanowi³em to zmieniæ. Pierwszym powa¿niejszym wyjazdem kolejowym w tym roku by³o dla mnie dzisiejsze kó³ko Kielce- Che³m- Lublin- Kielce. Od dawna obserwowa³em prognozy pogody, aby kó³ko odby³o siê w pochmurny dzieñ (s³oñce czêsto utrudnia fotografowanie). Wybór pad³ na dzieñ dzisiejszy. Budzik ustawi³em na godzinê 1:30. Mia³em niespe³na godzinê na umycie siê, zjedzenie czego¶, zrobienie herbaty do termosu i dotarcie na przystanek z którego odje¿d¿a nocna linia autobusowa #101. Jak zwykle ma³y Jelczyk M081MB obs³uguj±cy t± liniê odjecha³ kilka minut przed czasem. Ledwo zd±¿y³em. Jak to bywa na liniach nocnych oprócz mnie i kierowcy przez d³u¿szy czas w poje¼dzie nie by³o ¿ywego ducha. Mijali¶my kolejne przystanki bez zatrzymania z prêdko¶ci± rzêdu 70km/h tym samym coraz bardziej odbiegaj±c od rozk³adu jazdy. Pruszy³ drobny ¶nieg. Wysiad³em pod dawn± "Romantic±" i uda³em siê na dworzec PKS. Mia³em jeszcze 20 minut do autobusu. Z kilkuminutowym opó¼nieniem na stanowisko wtoczy³ siê Polbusowski Mercedes relacji Wroc³aw- Hrubieszów, którym uda³em siê do Che³ma. Przed godzin± 8:00 by³em na miejscu. Na dworcu sta³ m.in. Jelcz L11 tamtejszego PKSu. Jako mi³o¶nik "eljedenastek" nie omieszka³em pogadaæ sobie na jej temat z jej kierowc±. Bardzo porz±dny cz³owiek. Widaæ, ¿e lubi swoj± pracê. Po krótkiej pogawêdce pieszo poszed³em na oddalony nieco dworzec kolejowy. Tam ujrza³em cel podró¿y- odstawion± miêdzy Tamarami SP32-148. Nie mog³em jednak do niej podej¶æ, bo w pobli¿u krêcili siê soki¶ci, a "zemsta" sta³a na torze postojowym nieco oddalonym od peronów. Pechowy uk³ad- z jednej strony soki¶ci na peronach, z drugiej teren ogrodzony i szopa pod któr± równie¿ krêcili siê soki¶ci, z trzeciej lu¼ny byk i krêc±cy siê wokó³ niego kolejarze, a z czwartej brutto z Tamar± czekaj±ce "na czerwonym". Kiedy jednak brutto ci±gniête SM48 odjecha³o uda³o mi siê "wsmykn±æ" w pobli¿e SP32 od strony rampy znajduj±cej siê po drugiej stronie torów. Szybko zrobi³em knotowaty portret "odkurzacza" i usun±³em siê niezauwa¿ony . Zdjêcie to muszê jeszcze obrobiæ, bo nie nale¿y ono do najpiêkniejszych, ale na razie pokazuje je Wam w oryginalnym stanie:
http://zapodaj.net/e03af9bf6a58.jpg.html
Nastêpnie uda³em siê do szopy (chcia³em poprosiæ o umo¿liwienie mi zrobienia zdjêæ wnêtrza odkurzacza. Potrzebne s± one na tekstury do Maszyny [symulatora]). Zasta³em jednak bardzo dziwny widok- brama zamkniêta na k³ódkê, na terenie lokomotywowni nikogo nie ma, a przed hal± sta³o kilka odpalonych Tamar i... EP08-012 (!!!). Co ten b±d¼ co b±d¼ ekspresowy lok robi³ w Che³mie? Nie wiem. Nastêpnie za po¶rednictwem kibla uda³em siê do Lublina. Bêd±c na miejscu przywdzia³em kamizelkê odblaskow± i uda³em siê do lokomotywowni. Spotka³em tam m.in. ST45-06, ST45-08, dwie SM03, oraz jednego z dwóch ostatnich lubelskich gagarinów, mianowicie ST44-360. Nie wiem natomiast co siê dzieje z 1030. Czy¿by pojecha³ do Pesy na "kastracjê"? Nie wiem. Pó¼niej poszed³em na obiad, oraz pofociæ lubelskie autobusy i trolejbusy. Do Kielc wróci³em IR Bolko, który oczywi¶cie by³ kiblem. Zaskoczy³a mnie frekwencja- prawie wszystkie miejsca by³y zajête.
Uuu... Ile jeszcze gagarów maj± zamiar zmodernizowaæ?
Cytat:
EP08 je¿eli dobrze zobaczy³e¶, mog³a czekaæ na ksztana
Na 100% EP08-012. Mam nawet zdjêcie. Mogê pó¼niej dodaæ.
Cytat:
Tamary sta³y na normalnym czy szerokim torze ?
Oidp chyba wszystkie na normalnym, ale g³owy nie dajê. By³a jedna ze ¶wie¿utkim niebieskim lakierem, dwie zwyk³e zielone i jedna z drugiej partii (typ TEM2U). Jak ju¿ mowa o Tamarach to czy nie krêci siê u was SM48-116? Zawsze obs³ugiwa³a górkê stacji Kielce Herbskie, a jakie¶ pó³ roku temu zniknê³a.
Cytat:
Czego modernizacjê Gagara nazywasz "kastracj±"?
Przem udzieli³ odpowiedzi .
Cytat:
Oczywi¶cie tê modernizacjê mo¿na jak najbardziej zaliczyæ do udanych.
Te¿ tak uwa¿am. Sam jednak przyznasz, ¿e po modernie to zupe³nie inna lokomotywa . Traci ca³± charyzmê.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum