POCIĄGI - LEGENDY - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: ROZKŁAD JAZDY, BILETY I TARYFY PRZEWOZOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-34.html) +--- Wątek: POCIĄGI - LEGENDY (/thread-173.html) |
- psim - 30.06.2011 mikrobart napisał(a):Cytat:lawety na samochody Hmm? Jak to gdzie upychać? Czy mamy zrobić temat o autokuszetkach? ;-) Ostatnie autokuszetki, z tego co pamiętam, były dostępne w pociągach Przemyśl/Zakopane - Gdynia, w okolicach lat 2001-2002. - Tomasz K. - 19.07.2011 Dla mnie legendą jest "Ślązak" od lat łączył Zieloną Górę z Małopolską i Podkarpaciem, choć były czasy, że jeździł tylko do Krakowa, tak jak ma to miejsce teraz ( mam na myśli IR Ślązak ), niestety chodzą słuchy, że od nowego rozkładu ma zniknąć. Natomiast jeżeli chodzi o TLK 27100/72100 to już bardziej z niego "Hetman" niż "Ślązak" . Co do jego zestawienia prawie 800 km na 5 pudłach... - Tomasz K. - 19.07.2011 @Kryniczanin Tego to nie wiedziałem, więc dziękuje za poprawienie ;-) A tak odnośnie EX "Ślązak" to jak on jechał, z pominięciem Gliwic? Tzn. którędy? - Tomasz K. - 19.07.2011 Wow, no to teraz mnie całkowicie zaskoczyłeś ;-) Teraz niestety trasa przez Czekanów rozebrana... - Alfajet777 - 23.11.2011 Widzę że koledzy zapomnieli wspomnieć o najbardziej legendarny pociągu InterExpres ( Obecnie jako Międzynarodowy) słynny POLONEZ Cytat:Historia pociągu Źródło - http://pl.wikipedia.org/wiki/Polonez_(poci%C4%85g) - ty2 - 26.12.2011 Dodam Nysa-Legnica Nysa -ZąbkowiceŚL Katowice-Berlin - pitagoras23 - 26.12.2011 Odnośnie Poloneza, ten skład nadal przecież kursuje. Może nie ma tylu wagonów, ale nadal jeździ. - Virakocha - 26.12.2011 @Alfajet Zapomniałeś o InterExpressie Berolina, na wagonach Duetsche ReichsBahn (Koleje Wschodnioniemieckie), później kursującym jako EC Berolina a teraz jest jednym ze składów BWE ;-) :) - nynuś - 26.12.2011 Hotelowy 35700 "Tetmajer" Zakopane - Gdynia Gł sypialne + kuszetki + autokuszetki Hotelowy 35702 "Karłowicz" Zakopane - Gdynia Gł sypialne + kuszetki Kursowały w RJ 1999/2000. Na odcinku Kraków Główny - Toruń Główny jechały jako pociągi niedostępne - Adams - 27.12.2011 Jeśli już mowa o autokuszetkach, do ja wybiegnę w odległą przeszłość. Kilkanaście lat temu jeździł taki wynalazek jak Katowice Zawodzie - Trzebiatów przez Bytom - Ostrów Wielkopolski - Poznań - Szczecin. Na odcinku Tarnowskie Góry - Stargard Szczeciński pociąg ten nie miał postoju handlowego. - pitagoras23 - 27.12.2011 Kiedy coś takiego jeździło i czemu nie miał postojów? - Adams - 27.12.2011 pitagoras23, to coś jeździło w latach 80-tych. Znalazłem go w cegle z 1988 roku. To był typowy pociąg hotelowy zestawiony z wagonów sypialnych, kuszet i platform do przewozu samochodów. Pociąg ten wyjeżdżał z Katowic o godz. 22.10, więc prawdopodobnie nie było potrzeby aby tego typu pociąg miewał postoje handlowe w środku nocy. Poza tym czas przejazdu miał rewelacyjny. Pierwszy postój w Stargardzie Szczecińskim był o godz. 5.25, więc wszystko wskazuje na to że postoi technicznych także nie miał. - pitagoras23 - 27.12.2011 Ciekawe komu służył, że nawet w Poznaniu się nie zatrzymywał. Niemniej widać, że linia kluczborska wówczas to było coś, wiele znaczyła. Miała prestiż i w ogóle. - Adams - 27.12.2011 Ten pociąg służył głównie szybkiemu nocnemu połączeniu Śląska z Pomorzem Zachodnim. Swoją drogą to była fajna opcja. Właściciele samochodów nie musieli przemierzać tylu kilometrów za kółkiem jadąc ze Śląska na wypoczynek nad morze, tylko sobie jechali wygodnie pociągiem, a dzięki platformie ich samochód razem z nimi i na miejscu go mogli mieć żeby się poruszać po tamtym terenie własnymi czterema kółkami. Co do linii kluczborskiej to w tym rozkładzie codziennie jeździły nią trzy pośpieszne - poranny Katowice - Poznań, popołudniowy Wielkopolanin Kraków - Poznań, nocny Katowice - Kołobrzeg, dwa osobowe - przedpołudniowy Mysłowice - Poznań i popołudniowy Katowice - Poznań. Poza tym tą linią jechały także trzy nocne pociągi sezonowe do Ustki, Świnoujścia i wspomniana autokuszetka do Trzebiatowa. - norbert - 27.12.2011 A ile kosztowała taka autokuszetka? |