Jeste¶ pewien, ¿e chodzi o zditm Szczecin? Przecie¿ pod uwagê brani byli przewo¼nicy a nie organizatorzy przewozów. Ciekawi mnie na którym miejscu by³o Mzk Bydgoszcz, je¿eli w ogóle by³o sklasyfikowane
Poznañ walczy o dodatkowe pó³ miliarda unijnej dotacji na nowe drogi i torowiska. Chce za to zbudowaæ m.in. trasê tramwajow± na stacjê Poznañ-Wschód.
Gdyby miastu uda³o siê zdobyæ dofinansowanie, zasili³oby ono dwa du¿e projekty, które Poznañ w ubieg³ym roku od³o¿y³ do szuflady. Jednym z nich jest budowa tramwaju na stacjê Poznañ-Wschód. Trasa mia³a byæ zbudowana jeszcze przed Euro 2012, ale wskutek ciêæ bud¿etowych w³adze miasta zrezygnowa³y z inwestycji i z ponad 28 mln z³ dotacji. Teraz miasto wróci³o do pomys³u i stara siê o 65 mln z³ dofinansowania z UE.
Dodatkowy zastrzyk finansowy pozwoli³by równie¿ na przygotowanie dokumentacji do kilku wa¿nych inwestycji: tramwaju w Ratajczaka, tramwaju na Naramowice, Bramy Zachodniej czy tramwaju na os. Kopernika. Na same projekty miasto potrzebowa³oby 65,5 mln z³, a stara siê o 38,65 mln z³ dofinansowania.
Unia ju¿ tyle razy ratowa³a Rysiowi ty³ek, ¿e to jest szok. Poznañ by le¿a³ i kwicza³ jak zarzynane prosiê, gdyby nie UE...
1. 45 Solarisów Tramino.
2. Kilkadziesi±t nowych autobusów (SU).
3. Przebudowa Kaponiery i Roosevelta.
4. Budowa II odcinka PST na Franowo + zajezdnia.
5. Przebudowa Ronda Jeziorañskiego i ul. Grunwaldzkiej.
6. Przed³u¿enie PST do Dworca Zachodniego
7. I inne niezliczone mniejsze inwestycje, których ju¿ nie zdo³am wymieniæ...
syrenka
Wys³any: 2012-02-21, 23:41
Unia sama z siebie pieni±¿ków nie podaruje - trzeba siê o to postaraæ choæ w minimalnym stopniu, wiêc nale¿y siê raczej cieszyæ, ¿e zdarzaj± siê w Poznaniu operatywni urzêdnicy...
Jak mia³by byæ poprowadzony tramwaj na Pñ-Wschód? Przed³u¿enie z pêtli na Zawadach, czy inn± drog±?
Unia sama z siebie pieni±¿ków nie podaruje - trzeba siê o to postaraæ choæ w minimalnym stopniu, wiêc nale¿y siê raczej cieszyæ, ¿e zdarzaj± siê w Poznaniu operatywni urzêdnicy...
To te¿ prawda, tylko szkoda, ¿e ich operatywno¶æ koñczy siê, gdy przychodzi projekt bud¿etu...
syrenka napisa³/a:
Jak mia³by byæ poprowadzony tramwaj na Pñ-Wschód? Przed³u¿enie z pêtli na Zawadach, czy inn± drog±?
Ja jako ¶wie¿y mieszkaniec Poznania powiem, ¿e zdecydowanie wolê korzystaæ z tramwajów bo faktycznie z wêz³ów, jakimi s± np. Rondo Rataje, Rondo ¦ródka szybciej da siê dojechaæ do centrum w³a¶nie tramwajem i nie przeszkadzaj± mi nawet te reorganizacje, które s±, ze wzglêdu na kilka inwestycji.
A co do taboru to Tramino s± bardzo fajne, choæ wiele jest jeszcze tych starych tramwajów, szczególnie tych "poniemieckich" chyba(?) kursuj±cych czêsto na liniach 2, 3, 4, 9, 11. Ja osobi¶cie nie lubiê nimi je¼dziæ, chocia¿ s± mniej awaryjne ni¿ Tatry i Tramino.
Wiadomo¶æ ju¿ stara, ale zapomnia³em napisaæ, gdy by³a jeszcze nowa, a teraz nadesz³a chwila przypomnienia A mianowicie, mno¿± siê zarzuty nieudolno¶ci ZTM Poznañ, jak i samego miasta. http://epoznan.pl/news-ne...z_dzialania_ZTM Miasto chce, by ZTM przej±³ torowiska, ale sam ZTM praktycznie nic o tym nie wie. Dalej - kontrole biletów. W artykule mo¿emy przeczytaæ:
Cytat:
Innym zarzutem wobec ZTM s± niskie wp³ywy z kontroli biletów w pojazdach komunikacji miejskiej. - Gdy kontrolê prowadzi³o MPK kontrolerzy dziennie wp³acali do kasy nawet 11 000 z³ - mówi Pietrzak. - Obecnie te kwoty s± znacznie mniejsze, a i kontrolerów jest w pojazdach mniej - zauwa¿a. Rafa³ Kup¶ nie chce zdradziæ ile pieniêdzy dziennie trafia do kasy od gapowiczów
a to jest prawda, bo trafiæ na kanara, to prawie jak trafiæ - no nie szalejmy - co najmniej czwórkê w totolotka. Chocia¿ mo¿e to ja mam takie szczê¶cie, chocia¿ bilet zawsze mam, wiêc wedle mnie mog± byæ w ka¿dym tramwaju.
Ponadto, "ploteczki" z bloga motorniczego poznañskiego MPK: http://epoznan.pl/blogi-blog-21-406 Tak to siê robi prywatyzacjê w Polsce.
Wracaj±c do torowisk, to oby MPK 'opiekowa³o' siê nimi jak najd³u¿ej, bo jak widzê tych "mondrych" prezesików i kierowników z ZTMu to mi siê niedobrze robi. MPK dzia³a chyba najlepiej, a tu w nagrodê dostaje kopa w d..ê. Poznañska Strategia Grobelizmu to siê nazywa.
A teraz co¶ przyjemniejszego.
Cytat:
Od dzisiaj (26.04) dzia³a nowy sposób zwiedzania Poznania poprzez Trakt Królewsko-Cesarski. Linia tramwajowa nr 17 zosta³a przystosowana do obs³ugi ruchu turystycznego. Jest to pierwsze w Polsce, tak kompleksowe przedsiêwziêcie wykorzystuj±ce na ten cel ¶rodki komunikacji publicznej.
Trasa "siedemnastki" biegnie wzd³u¿ Traktu Królewsko-Cesarskiego. Podró¿uj±c ni± na odcinku Rondo ¦ródka - Rynek Je¿ycki pasa¿er tramwaju zobaczy najwa¿niejsze poznañskie zabytki. Na przystankach "17" umieszczono wyposa¿one w QR-kody mapy najciekawszych wycieczek po okolicy danego przystanku. Znajduj± siê one obok rozk³adów jazdy. [...]
W najbli¿szych dniach w pojazdach kursuj±cych po trasie linii "17" bêdzie mo¿na spotkaæ dwie królowe. Ka¿dy kto ust±pi im miejsca dostanie prezent-niespodziankê.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum