ForumKolejowe.pl Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
MPK Poznañ
Autor Wiadomo¶æ
ET40 

Sk±d: Bydgoszcz
Wys³any: 2012-02-09, 20:41   

Po co za¿±dali ukrycia nazwy?

rysiogeniusz 
Przyjaciel Forum

Sk±d: Szczecin
Wys³any: 2012-02-09, 21:11   

Bo tak naprawdê nie ma siê czym chwaliæ ;-)

mrug 

Wys³any: 2012-02-09, 21:36   

Jeste¶ pewien, ¿e chodzi o zditm Szczecin? Przecie¿ pod uwagê brani byli przewo¼nicy a nie organizatorzy przewozów. Ciekawi mnie na którym miejscu by³o Mzk Bydgoszcz, je¿eli w ogóle by³o sklasyfikowane ;-D

rysiogeniusz 
Przyjaciel Forum

Sk±d: Szczecin
Wys³any: 2012-02-09, 21:41   

Oczywi¶cie, ¿e nie jestem pewien a nawet jestem pewien, ¿e to na pewno nie o nas chodzi, poprzednie posty by³y w celach humorystycznych ;-)

EDIT. Minuta szukania w necie i ju¿ wiadomo, ¿e chodzi o MPK Kraków ;-)

rustsaltz 

Sk±d: GOP (D29-138)
Wys³any: 2012-02-09, 21:47   

A ja siê zastanawiam czy którykolwiek z naszych przewo¼ników by³ w ogóle brany pod uwagê :D

Maciej 
Przyjaciel Forum

Sk±d: Ko¶cian
Wys³any: 2012-02-21, 11:00   

Nowe trasy tramwajowe w Poznaniu. Jak siê uda.

Poznañ walczy o dodatkowe pó³ miliarda unijnej dotacji na nowe drogi i torowiska. Chce za to zbudowaæ m.in. trasê tramwajow± na stacjê Poznañ-Wschód.

Gdyby miastu uda³o siê zdobyæ dofinansowanie, zasili³oby ono dwa du¿e projekty, które Poznañ w ubieg³ym roku od³o¿y³ do szuflady. Jednym z nich jest budowa tramwaju na stacjê Poznañ-Wschód. Trasa mia³a byæ zbudowana jeszcze przed Euro 2012, ale wskutek ciêæ bud¿etowych w³adze miasta zrezygnowa³y z inwestycji i z ponad 28 mln z³ dotacji. Teraz miasto wróci³o do pomys³u i stara siê o 65 mln z³ dofinansowania z UE.

Dodatkowy zastrzyk finansowy pozwoli³by równie¿ na przygotowanie dokumentacji do kilku wa¿nych inwestycji: tramwaju w Ratajczaka, tramwaju na Naramowice, Bramy Zachodniej czy tramwaju na os. Kopernika. Na same projekty miasto potrzebowa³oby 65,5 mln z³, a stara siê o 38,65 mln z³ dofinansowania.

Wiêcej... http://poznan.gazeta.pl/p...l#ixzz1n0buFmoB

Unia ju¿ tyle razy ratowa³a Rysiowi ty³ek, ¿e to jest szok. Poznañ by le¿a³ i kwicza³ jak zarzynane prosiê, gdyby nie UE... :->

1. 45 Solarisów Tramino.
2. Kilkadziesi±t nowych autobusów (SU).
3. Przebudowa Kaponiery i Roosevelta.
4. Budowa II odcinka PST na Franowo + zajezdnia.
5. Przebudowa Ronda Jeziorañskiego i ul. Grunwaldzkiej.
6. Przed³u¿enie PST do Dworca Zachodniego
7. I inne niezliczone mniejsze inwestycje, których ju¿ nie zdo³am wymieniæ...

syrenka 

Sk±d: z Przewozów Regionalnych ;)
Wys³any: 2012-02-21, 23:41   

Unia sama z siebie pieni±¿ków nie podaruje - trzeba siê o to postaraæ choæ w minimalnym stopniu, wiêc nale¿y siê raczej cieszyæ, ¿e zdarzaj± siê w Poznaniu operatywni urzêdnicy...

Jak mia³by byæ poprowadzony tramwaj na Pñ-Wschód? Przed³u¿enie z pêtli na Zawadach, czy inn± drog±?

Maciej 
Przyjaciel Forum

Wys³any: 2012-02-22, 11:18   

syrenka napisa³/a:
Unia sama z siebie pieni±¿ków nie podaruje - trzeba siê o to postaraæ choæ w minimalnym stopniu, wiêc nale¿y siê raczej cieszyæ, ¿e zdarzaj± siê w Poznaniu operatywni urzêdnicy...

To te¿ prawda, tylko szkoda, ¿e ich operatywno¶æ koñczy siê, gdy przychodzi projekt bud¿etu...

syrenka napisa³/a:
Jak mia³by byæ poprowadzony tramwaj na Pñ-Wschód? Przed³u¿enie z pêtli na Zawadach, czy inn± drog±?

Proszê, mapka: http://bi.gazeta.pl/im/6/8228/z8228676X.jpg

syrenka 

Sk±d: z Przewozów Regionalnych ;)
Wys³any: 2012-02-22, 14:39   

Dziêkujê za mapkê.

Maciej napisa³/a:
szkoda, ¿e ich operatywno¶æ koñczy siê, gdy przychodzi projekt bud¿etu...

Z pustego i Salomon nie naleje... :-P

Maciej 
Przyjaciel Forum

Wys³any: 2012-02-22, 20:46   

syrenka napisa³/a:
Z pustego i Salomon nie naleje... :-P

Tak¿e prawda, tylko druga strona medalu jest taka, ¿e pan G. bardzo szybko opró¿ni³ pe³ne ;P

pitagoras23 
Przyjaciel Forum

Sk±d: Ostrów Wielkopolski
Wys³any: 2012-03-31, 22:03   

Ja jako ¶wie¿y mieszkaniec Poznania powiem, ¿e zdecydowanie wolê korzystaæ z tramwajów bo faktycznie z wêz³ów, jakimi s± np. Rondo Rataje, Rondo ¦ródka szybciej da siê dojechaæ do centrum w³a¶nie tramwajem i nie przeszkadzaj± mi nawet te reorganizacje, które s±, ze wzglêdu na kilka inwestycji.
A co do taboru to Tramino s± bardzo fajne, choæ wiele jest jeszcze tych starych tramwajów, szczególnie tych "poniemieckich" chyba(?) kursuj±cych czêsto na liniach 2, 3, 4, 9, 11. Ja osobi¶cie nie lubiê nimi je¼dziæ, chocia¿ s± mniej awaryjne ni¿ Tatry i Tramino.

ET40 

Wys³any: 2012-04-01, 07:08   

pitagoras23 napisa³/a:
"poniemieckich" chyba(?)
Nie chyba, tylko na pewno ;-)
Cytat:
osobi¶cie nie lubiê nimi je¼dziæ, chocia¿ s± mniej awaryjne ni¿ Tatry i Tramino.
I 105Na.

Maciej 
Przyjaciel Forum

Wys³any: 2012-04-26, 16:12   

Wiadomo¶æ ju¿ stara, ale zapomnia³em napisaæ, gdy by³a jeszcze nowa, a teraz nadesz³a chwila przypomnienia ;-D A mianowicie, mno¿± siê zarzuty nieudolno¶ci ZTM Poznañ, jak i samego miasta. http://epoznan.pl/news-ne...z_dzialania_ZTM Miasto chce, by ZTM przej±³ torowiska, ale sam ZTM praktycznie nic o tym nie wie. Dalej - kontrole biletów. W artykule mo¿emy przeczytaæ:
Cytat:
Innym zarzutem wobec ZTM s± niskie wp³ywy z kontroli biletów w pojazdach komunikacji miejskiej. - Gdy kontrolê prowadzi³o MPK kontrolerzy dziennie wp³acali do kasy nawet 11 000 z³ - mówi Pietrzak. - Obecnie te kwoty s± znacznie mniejsze, a i kontrolerów jest w pojazdach mniej - zauwa¿a. Rafa³ Kup¶ nie chce zdradziæ ile pieniêdzy dziennie trafia do kasy od gapowiczów

a to jest prawda, bo trafiæ na kanara, to prawie jak trafiæ - no nie szalejmy - co najmniej czwórkê w totolotka. Chocia¿ mo¿e to ja mam takie szczê¶cie, chocia¿ bilet zawsze mam, wiêc wedle mnie mog± byæ w ka¿dym tramwaju.

Ponadto, "ploteczki" z bloga motorniczego poznañskiego MPK: http://epoznan.pl/blogi-blog-21-406 Tak to siê robi prywatyzacjê w Polsce.
Wracaj±c do torowisk, to oby MPK 'opiekowa³o' siê nimi jak najd³u¿ej, bo jak widzê tych "mondrych" prezesików i kierowników z ZTMu to mi siê niedobrze robi. MPK dzia³a chyba najlepiej, a tu w nagrodê dostaje kopa w d..ê. Poznañska Strategia Grobelizmu to siê nazywa.

A teraz co¶ przyjemniejszego.

Cytat:
Od dzisiaj (26.04) dzia³a nowy sposób zwiedzania Poznania poprzez Trakt Królewsko-Cesarski. Linia tramwajowa nr 17 zosta³a przystosowana do obs³ugi ruchu turystycznego. Jest to pierwsze w Polsce, tak kompleksowe przedsiêwziêcie wykorzystuj±ce na ten cel ¶rodki komunikacji publicznej.

Trasa "siedemnastki" biegnie wzd³u¿ Traktu Królewsko-Cesarskiego. Podró¿uj±c ni± na odcinku Rondo ¦ródka - Rynek Je¿ycki pasa¿er tramwaju zobaczy najwa¿niejsze poznañskie zabytki. Na przystankach "17" umieszczono wyposa¿one w QR-kody mapy najciekawszych wycieczek po okolicy danego przystanku. Znajduj± siê one obok rozk³adów jazdy. [...]

W najbli¿szych dniach w pojazdach kursuj±cych po trasie linii "17" bêdzie mo¿na spotkaæ dwie królowe. Ka¿dy kto ust±pi im miejsca dostanie prezent-niespodziankê.

A ca³o¶æ na www.poznan.pl

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku