Wys³any: 2012-02-14, 07:33 Moje kolejowe wra¿enia z Niemiec
Witam wszystkich. Jest to jeden z moich pierwszych postów, bo jako laik w sprawach kolejowych nie ¶miem wypowiadaæ siê na fachowe tematy, ale lubiê sobie poczytaæ o kolejach. Dlatego te¿ przepraszam za niefachowe s³ownictwo i inne b³êdy.
Tak siê z³o¿y³o, ¿e pó³ roku temu do¶æ niespodziewanie dosta³em znacznie lepsz± pracê w Niemczech. Po³o¿enie mojej pracy i szko³y, do której chodz± moje dzieci wymusi³o na mnie znaczn± zmianê sposobu dojazdów do pracy. W Warszawie doje¿d¿a³em na rowerze - tutaj na dwóch kó³kach podje¿d¿am 2 km do stacji i dalej poci±giem. W ten sposób po raz pierwszy w ¿yciu korzystam z kolei codziennie.
Obecnie codziennie pokonujê trasê 41 km od stacji Bonn-Bad Godesberg do Koeln-Messe/Deutz. Na tej trasie je¿d¿± 3 poci±gi na godzinê w równym takcie godzinnym. Ka¿da trasa poci±gu jest czytelnie oznaczona symbolem sk³adaj±cym siê z liter i cyfr, co u³atwia zapamiêtanie rozk³adu jazdy. Do wyboru mam:
RE5 - ekspres regionalny z Koblencji do Emmerich, mój ulubiony. Jedzie najszybciej, rozpêdza siê do chyba 160 km/h i miêdzy Bonn a Koloni± zatrzymuje siê tylko w Bruehl. Sk³ady zestawione s± z wagonów piêtrowych i ci±gniête/pchane przez lokomotywy serii 146.
MRB26 - poci±g regionalnego przewo¼nika MittelrheinBahn z Moguncji do Kolonii, poci±g koñczy bieg na stacji Koeln-Messe/Deutz. Bardzo wygodnie jedzie siê szarymi EZT Siemens Desiro (seria 460), ale poci±g zatrzymuje siê na absolutnie ka¿dej stacji. Zazwyczaj przyje¿d¿aj± dwie jednostki.
RB48 - najmniej ulubiona opcja, poci±g relacji Bonn-Mehlem - Wuppertal. W sk³adzie jednostki serii 425, ma³o miejsc siedz±cych i pó³ek na baga¿. Podobnie jak MRB26 staje na ka¿dej stacji (ale nie w Huerth-Kalscheuren).
Poci±gi i dworce s± zasadniczo czyste, ale te¿ bez przesadnej czysto¶ci. Informacja pasa¿erska na dworcu jest bardzo dobra, a bilety mo¿na ³atwo kupiæ w automacie. W poci±gach zapowiadane s± przystanki i podawana informacja, z której strony nale¿y wysi±¶æ. Przed g³ównymi dworcami obs³uga poci±gu informuje o mo¿liwych przesiadkach. Poci±gi przewa¿nie je¿d¿± punktualnie, ale opó¼nienie rzêdu 5-15 minut nie jest niczym nadzwyczajnym i zdarza mi siê przynajmniej raz w tygodniu. Ludzi je¼dzi sporo, ale zawsze jest gdzie usi±¶æ (mo¿e dlatego, ¿e zawsze wsiadam na stacjach bezpo¶rednio przed g³ównym dworcem w Bonn i Kolonii).
Ile to kosztuje? Za po¶rednictwem pracodawcy mo¿na wyrobiæ sobie tzw. Job Ticket wydawany przez lokalny zwi±zek komunikacyjny VRS (Verkehrsverbund Rhein-Sieg) obejmuj±cy Bonn, Koloniê i kilka okolicznych powiatów. Za cenê 44 EUR miesiêcznie mogê je¼dziæ tramwajami, autobusami i poci±gami (poza IC i ICE) na ca³ym obszarze VRS. Co wiêcej, po 19:00 i w weekendy mogê ze sob± zabraæ jedn± osobê doros³± i troje dzieci.
Za po¶rednictwem pracodawcy mo¿na wyrobiæ sobie tzw. Job Ticket wydawany przez lokalny zwi±zek komunikacyjny VRS (Verkehrsverbund Rhein-Sieg) obejmuj±cy Bonn, Koloniê i kilka okolicznych powiatów. Za cenê 44 EUR miesiêcznie mogê je¼dziæ tramwajami, autobusami i poci±gami (poza IC i ICE) na ca³ym obszarze VRS. Co wiêcej, po 19:00 i w weekendy mogê ze sob± zabraæ jedn± osobê doros³± i troje dzieci.
Jak¿e brakuje w Polsce osób, które zastanowi± siê, jak nak³oniæ ludzi do korzystania z kolei choæby przez takie promocje. O bilecie zintegrowanym na wszystkie ¶rodki lokomocji mog± pomarzyæ tylko Ci najodwa¿niejsi.
klemenko napisa³/a:
Poci±gi przewa¿nie je¿d¿± punktualnie, ale opó¼nienie rzêdu 5-15 minut nie jest niczym nadzwyczajnym i zdarza mi siê przynajmniej raz w tygodniu.
Za³o¿ê siê jednak, ¿e informacja o opó¼nieniu pojawia siê zawsze odpowiednio wcze¶niej, nie w momencie, gdy poci±g ju¿ powinien odjechaæ, prawda?
klemenko napisa³/a:
Przed g³ównymi dworcami obs³uga poci±gu informuje o mo¿liwych przesiadkach.
Jak to siê odbywa? Pracownicy informuj± pasa¿erów przez g³o¶niki czy s± mo¿e jakie¶ wy¶wietlacze?
_________________ Pozdrawiam, Bartek
mikrobart's blog - www.mikrobart.pl
Nie próbowa³em. Prêdzej bym próbowa³ po angielsku - niestety niemieckiego zacz±³em siê uczyæ ju¿ tu na miejscu.
Z innych obserwacji: czasem w piêtrusach nie dzia³aj± drzwi (nie wiêcej ni¿ 1 w sk³adzie). Z kontrol± biletów bywa bardzo ró¿nie - przez pierwsze trzy miesi±ce w ogóle mi nie kontrolowali biletu, a ostatnio nawet po dwa razy podczas jednej jazdy.
_________________ W 2010: 1553 km.
W 2011: 6371 km.
Wys³any: 2012-02-14, 23:37 Re: Moje kolejowe wra¿enia z Niemiec
klemenko napisa³/a:
Ile to kosztuje? Za po¶rednictwem pracodawcy mo¿na wyrobiæ sobie tzw. Job Ticket wydawany przez lokalny zwi±zek komunikacyjny VRS (Verkehrsverbund Rhein-Sieg) obejmuj±cy Bonn, Koloniê i kilka okolicznych powiatów. Za cenê 44 EUR miesiêcznie mogê je¼dziæ tramwajami, autobusami i poci±gami (poza IC i ICE) na ca³ym obszarze VRS. Co wiêcej, po 19:00 i w weekendy mogê ze sob± zabraæ jedn± osobê doros³± i troje dzieci.
Podobna opcja istnieje w Saksonii. Posiadaj±c sieciowy bilet miesiêczny mo¿na poruszaæ siê wszystkimi ¶rodkami komunikacji w obrêbie Gorlitz, Bautzen i Dresden. W najbli¿szym czasie bilet ten ma byæ tak¿e honorowany w autobusach PKS kursuj±cych ze Zgorzelca do Gorlitz. Niestety, ale w Saksoni nie ma chyba opcji zabierania osób towarzysz±cych przez posiadacza takowego biletu.
O bilecie zintegrowanym na wszystkie ¶rodki lokomocji mog± pomarzyæ tylko Ci najodwa¿niejsi.
W Aglomeracji Poznañskiej ma byæ jeszcze w tym roku, wiêc kto wie, mo¿e ju¿ nied³ugo wypróbujemy takie po³±czenie i u nas. Chocia¿ w Warszawie chyba ju¿ takie co¶ istnieje, prawda?
Prawda, ale jeszcze trochê siê ten system "dociera". Po paru latach funkcjonowania okaza³o siê, ¿e to s± konkretne koszty i trzeba je ponosiæ
Ale bêdzie dobrze, Leszek Ruta na czele ZTM wyra¼nie daje radê. Interesuj±cym zjawiskiem jest dalsza integracja systemu biletowego Kolei Mazowieckich i ZTM, o której s³ychaæ coraz wiêcej (wzajemnie zgodne karty elektroniczne, biletomaty ZTM w poci±gach KM...)
_________________ 20 maja:
1983 – W czasopi¶mie Science ukaza³ siê artyku³ donosz±cy o odkryciu wirusa HIV.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum